Knjigo »Sladkorčki kuhamo slastno s sladkorno boleznijo ali brez nje« je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, recepte pa sta zbrali in uredili Nataša Bratina s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni ter Andreja Širca Čampa iz službe za dietoterapijo in bolniško prehrano pediatrične klinike UKC Ljubljana.
Predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na pediatrični kliniki Tadej Battelino je ob izidu prehranskega priročnika poudaril, da sladkorna bolezen ne pomeni, da moramo slabo jesti. »Če se odločimo, da jemo slastno, lahko to počnemo z ali brez sladkorne bolezni. Priročnik je široko zasnovan, namenjen je družinam, ki bodisi imajo otroka ali odraslega s sladkorno boleznijo katerega koli tipa. Primeren je tudi za bolnike s celiakijo,« je dodal.
Širca Čampa pa je dodala, da so vsi recepti tudi energijsko in hranilno ovrednoteni, kar pomeni, da bodo otroci zlahka tudi sami preračunali, koliko ogljikovih hidratov bodo zaužili z obrokom.
Priročnik bo kmalu dostopen tudi širši javnosti v prosti prodaji v knjigarnah.