Zanimivosti

Na pragu jedrske vojne, s prsti kažejo na Obamo in Nato

R.T.
19. 8. 2015, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Schillerjev inštitut je v začetku meseca v izjavi opozoril, da človeštvo drvi v prepad. Na 70. obletnico bombardiranj Hirošime in Nagasakija je svet bliže termonuklearni vojni kot kadarkoli poprej, z izjemo kubanske raketne krize leta 1962.

Twitter

Obamova administracija in Nato naj bi bila tista, ki ogrožata človeštvo, so zapisali. Kako? Z nesmiselnim provociranjem Rusije in Kitajske. Ko je padla železna zaveza, je bil sklenjen sporazum – Sovjeti so sprejeli nemško združitev pod Natom pod pogojem, da se ta ne bo več širil proti vzhodu. Tisti, ki so se takrat nadejali evropske stabilnosti in sodelovanja, so upali, da bodo narodi s potencialno močnimi industrijskimi gospodarstvi, denimo Poljska, takratna Čehoslovaška in Ukrajina, potem ko je razpadla Sovjetska zveza, delovali kot most med Evropsko unijo in vzhajajočim evrazijskim ekonomskim blokom. Kot so zapisali v omenjenem inštitutu, pa so bili sporazumi za preprečitev izbruha vojne, prekršeni. Victoria Nuland, pomočnica državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve, se je decembra 2013 javno hvalila, da so Združene države Amerike za »barvne revolucije«, s katerimi bi Ukrajino zvabili v Evropsko unijo in nato še v Nato, porabile pet milijard dolarjev.

Očitnih provokacij niso spregledali niti na Vzhodu niti na Zahodu. 

Protiraketna obramba

Združene države Amerike so enostransko odstopile od sporazuma o protibalističnih raketah (ABM), ki je prepovedoval razvoj, testiranje in nameščanje strateških raketnih obrambnih sistemov v zraku, na morju ali v vesolju. 26. maja leta 1972 sta ga podpisala takratna predsednika ZDA in Sovjetske zveze, Richard Nixon in Leonid Brežnjev. V inštitutu so zapisali, da zaradi razvoja sistema protiraketne obrambe v Vzhodni in Južni Evropi, navidezno zoper Iran, a v resnici zoper Rusijo. Nedolgo tega je to potrdila tudi Obamova administracija – izgradnja protiraketne obrambe naj bi se nadaljevala, čeprav so z Iranom sklenili sporazum o jedrskem programu. Ruske obtožbe, da je protiraketna obramba del ameriškega načrta za preventivni termonuklearni napad na Rusijo, bi se tako kaj lahko izkazale za resnične. Izgradnja protiraketne obrambe je že v polnem teku v Romuniji in na Poljskem, razpostavljene pa so tudi tri ladje s pomorskim sistemom obrambe Aegis – te ladje so že opravile prve manevre v Črnem in Baltskem morju. Oba mejita na rusko ozemlje.

Vojaške vaje

Sodeč po novih poročilih bodo vojaške vaje, ki jih bodo Američani izvajali skupaj z Natom, zajemale tudi jedrski napad na Rusijo. V Washingtonu naj bi tako že dali zeleno luč za razvoj nove generacije jedrskega orožja, tako imenovanega B-61-12, ki bi lahko s pomočjo za radarje težje opaznih leta F-35 doseglo rusko ozemlje. Proizvedli naj bi približno 500 kosov omenjenega jedrskega orožja, od tega naj bi jih 200 namestili  Evropi.

V Washingtonu naj bi že dali zeleno luč za razvoj nove generacije jedrskega orožja, tako imenovanega B-61-12.

Rusi ne mirujejo

Očitnih provokacij pa niso spregledali niti na Vzhodu niti na Zahodu. Vse od ukrajinskega puča novembra leta 2013 Rusija nadgrajuje svojo celotno zalogo termonuklearnega orožja. Prav tako so izvedli vojaške vaje z bombniki in podmornicami v mednarodnih vodah v bližini ozemelj Nata.

Stopnja nevarnosti

Obamova odločitev, da je spremenil pravila delovanja ameriških zračnih sil v Siriji brez odobritve kongresa tri dni po začetku njihovega odmora, dobro kaže na stopnjo nevarnosti. Leta 1914 se je svet kot v spanju sprehodil v katastrofo. Danes – z arzenalom, ki bi lahko desetkrat izničil našo civilizacijo – se zdi, da hodimo v brezno niča, so še zapisali v Schillerjevem inštitutu.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste