Zanimivosti

Skoraj pozabljena, čeprav so njene zasluge neizmerne

J.P.
19. 8. 2015, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V času vesoljske dirke v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletje je naloga snovanja sovjetskih vesoljskih raket, laboratorijev in drugih vrhuncev inženirstva padla na ramena ene ženske: Galine Balašove.

Twitter

Za nadobudno arhitektko je bila to priložnost, da načela arhitekture prenese v prostor, kjer ta še niso veljala. »Notranjost vesoljske ladje je tudi arhitektura, kajti arhitektura je tudi ureditev prostora,« je dejala danes 84-letna Galina Balašova. »Nikoli se mi ni zdelo, da sem zamenjala poklic, vendar pa nikoli nisem sanjala o vesolju. Nikoli.« Njeni nežni in z barvami bogati akvareli in ilustracije s svinčnikom predlog za vesoljske kapsule in vesoljsko postajo Mir so dokaz funkcionalnosti in so služili več generacijam ruskih vesoljskih plovil. A so tudi krasne umetnine, kot svetinje iz skorajda pozabljene prihodnosti. Tudi njeno delo, povečini nekoč izredno tajno, je na robu pozabe celo v Rusiji. To bi kaj lahko popravili nova knjiga in retrospektiva v Frankfurtu. Balašova je namreč v izrazito vojaškem vesoljskem programu imela edinstveno vlogo. Skorajda eksotično, saj je bila arhitektka v svetu inženirjev. Tako je postala kreativni veleum v sovjetskem vesoljskem programu.

Twitter

Pomanjkanje gravitacije

Balašova je svojo poklicno pot začela leta 1955 v današnji Samari. Pregledovala je rezidenčne stavbe v mestu, saj je bila zadolžena za odstranjevanje okrasnih elementov, ki so veljali za znake buržoazne dekadence. Letno dni pozneje je sprejela položaj v OKB-1, biroju eksperimentalnega dizajna Sovjetske unije. Njeno delo je pritegnilo Sergeja Koroleva, ustanovitelja OKB-1 in vodilnega sovjetskega raketnega inženirja. Leta 1963 ji je odbral mesto v oddelku zadolženem za dizajniranje in izdelavo vesoljskih plovil. »Na vesoljskih projektih sem začela delati povsem slučajno,« se spominja Balašova. »Ko so vesoljska plovila postala daljša, so kozmonavti potrebovali več prostora. Inženirji so zato naredili modul, v katerem naj bi bivali, a se niso ozirali na udobje. Korolevu predlog ni bil všeč. Dizajn notranjosti modula je postal moj prvi vesoljski projekt.«

Twitter

Njene ideje so se materializirale in tako je nastal bivalni predel Sojuza, verjetno najbolj zanesljive rakete in modula. Za tla je izbrala temne, za strop svetle barve, upoštevajoč pomanjkanje gravitacije. Na orientacijo kozmonavtov je mislila tudi pri kabinetu s knjižnimi policami in zložljivi mizi. Tako je postala prva med arhitekti in arhitektkami, ki je ustvarjala za potrebe prostora brez gravitacije.

Twitter

Eden od modulov vesoljske postaje Mir (1980).

Tudi freske

Leta 1964 je postala pristojna za dizajn notranjosti sovjetskega lunarnega programa. V bivalni modul je celo naslikala freske – izbrala je zimsko pokrajino. Žal se niso ohranile. Istega leta je začela s snovanjem lunarnega orbitalnega plovila – dokončala ga je leta 1969 –, ki pa ni bilo uporabljeno, saj so Sovjete na Luno prehiteli Američani. Sovjetski vesoljsko program se je takrat začel zgledovati po ameriškem.

Z vidika dizajna

Sodobni ruski vesoljski program ji dolguje marsikaj. Bila je namreč edina, ki je o vesoljski tehnologiji razmišljala z vidika dizajna. V sovjetskem vesoljskem programu je delovala do leta 1991, ko je razpadla Sovjetska zveza. »Čeprav sem bila z vesoljem povezana skoraj tri desetletja, me tja nikoli ni vleklo,« je še dejala. »Rada si prizadevam za harmonijo in določitev pravilnih dimenzij – to me fascinira še danes. A vesolje me nikoli ni privlačilo na način kot me arhitektura.«

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste