Zanimivosti

Neizbežno: Propad sveta do leta 2040

R.T.
24. 6. 2015, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poplave, ognjeni zublji, lakota. Propad industrijske civilizacije. Konec sveta, kot ga poznamo. Znanstveniki napovedujejo, da se bo v naslednjih tridesetih letih zgodila globalna katastrofa, če bomo tako nadaljevali.

Arhiv Svet24

Do leta 2050 nas bo devet milijard. Dejstvo. Zaradi zalog hrane in vode bi se lahko človeštvo obrnilo samo nase – državljanske vojne, terorizem in vremenske neprilike bi lahko strmoglavile svet, kot ga poznamo. Poročilo, ki so ga izdali pri Inštitutu globalne trajnosti britanske univerze Anglia Ruskin – podprle sta ga tako britanska kot ameriška vlada –, pravi, da bo svet do temeljev pretresel niz kataklizmičnih dogodkov, katerega bodo sprožile podnebne spremembe v navezi s pomanjkanjem hrane, vode in energije ter političnimi nestabilnostmi. Raziskava temelji na svetovnem kmetijskem modelu in vse večjem pritisku, da bi zadostili povpraševanju po hrani. Ravno ta pritisk pa naj bi še posebej poudarjal ranljivost našega sistema.

Zaenkrat kaže, da bosta do leta 2025 kar dve tretjini svetovnega prebivalstva trpeli resno pomanjkanje vode.

Nič kaj svetla prihodnost 

Raziskovalci v poročilu predpostavljajo vse bolj pogoste intenzivne vremenske dogodke, denimo poplave, suše in uničujoče gozdne požare. Tem naj bi se pridružil še porast raznoraznih zajedavcev in bolezni, ki bodo načele pridelke. Nato pa je tu še voda oziroma pomanjkanje le-te. Zaenkrat namreč kaže, da bosta do leta 2025 kar dve tretjini svetovnega prebivalstva trpeli resno pomanjkanje vode. Tako naj bi bile cene pšenice, koruze in soje do štirikrat višje od tiste leta 2000, cena riža pa naj bi narastla kar za 500 odstotkov. Takrat bodo začele padati domine, pravijo raziskovalci z omenjene univerze.

Spremembe so nujno potrebne

Finančnim izgubam bodo sledili politični nemiri, terorizem in vojna vihra. Tako bi lahko na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in Južni Ameriki zaradi lakote prišlo do nemirov, napovedujejo. V Keniji bi denimo na pomoč poklicali vojsko – sledila bi vrsta prepovedi, nato pa bombne eksplozije. Na jugu Sudana bi izbruhnil državni udar. V Nigeriji bi nekateri pomanjkanje hrane obravnavali kot novo obliko vladnega nadzora, Boko Haram pa bi začel z veliko ofenzivo. V glavnem mestu bi se odvijali boji, pristanišča bi zasedli uporniki. Nasilje bi se razširilo v Kamerun, Nigerija bi se znašla v državljanski vojni.

To je le eden od možnih scenarijev, navedenih v omenjenem poročilu. Črni kot so, se spričo nebrzdane rasti prebivalstva in posledic tega pojava, zdijo še kako verjetne. Raziskovalci zato pravijo, da bo naša usoda nedvomno takšna, bomo nadaljevali v tej smeri. Priprave in spremembe so po njihovem ključnega pomena.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste