Slovenija

Zdravstveni dom Izola od Živčec Kalanove terja več kot 84.000 evrov

STA / T.C.
24. 6. 2015, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Direktor Zdravstvenega doma Izola Evgenij Komljanec skuša preko sodišča od svoje predhodnice Gordane Živčec Kalan izterjati 84.259 evrov. To vsoto je od zdravstvenega doma kot odškodnino oz. odpravnino prejel nekdanji pomočnik direktorja doma Robert Mulec, ki ga je Živčec Kalanova odpustila iz poslovnih razlogov, poročajo Primorske novice.

STA

Po poročanju časnika je Živčec Kalanova Mulca leta 2009 odpustila iz poslovnih razlogov. Ko je postala direktorica v Zdravstvenem domu, je - kot je v torek povedala sodnici - po nekajmesečnem preverjanju poslovnih in organizacijskih razmer ugotovila, da ta javni zavod potrebuje novo sistematizacijo delovnih mest.

STA

Ugotovila je tudi, da Mulec glede na neprimerno izobrazbo neupravičeno zaseda mesto pomočnika direktorja. Nista se mogla dogovoriti, katero delovno mesto bi bilo za Mulca kot inženirja prometa še primerno, zato mu je odpovedala delovno razmerje iz poslovnih razlogov.

Mulec se je na to odločitev pritožil in tožil Zdravstveni dom, na delovnem sodišču tudi zmagal ter dosegel izplačilo 84.259 evrov odpravnine in odškodnine. Medtem je leta 2011 Živčec Kalanova predčasno končala svoj mandat.

Direktor je znova postal Komljanecin Mulca znova zaposlil kot vodjo reševalne službe. Komljanec je na sodišču povedal, da je Mulec preprosto zelo sposoben delavec. Mulec pa je med pričanjem sodišču povedal, da se ne spomni ničesar več.

Večina glavne obravnave je bila namenjena dokazovanju, ali je Gordana Živčec Kalan storila prav, ko je odpustila Roberta Mulca brez soglasja sveta zavoda. Komljanec trdi, da je z odpovedjo prekoračila svoja pooblastila.

Arhiv Svet24

Takratni predsednik sveta zavoda zdravstvenega doma Alojz Zorko je dejal, da pooblastila za takšno ravnanje ni potrebovala in da tega ni v pravilnikih. Z novo sistematizacijo, po kateri je bil Mulec odpuščen, sta se strinjala tako svet zavoda kot tudi sindikat in ves čas je bilo jasno, da Mulec svojega delovnega mesta ne bo ohranil.

Član sveta zavoda Tomislav Vitezica je dodal, da niti hišni pravnik nikogar ni opozoril, da Živčec Kalanova potrebuje soglasje, preden odpusti Mulca. Po drugi strani pa je zdravnica iz zdravstvenega doma Mariza Višnjevec Tuljak po pogovorih s hčerko odvetnico Živčec Kalanovi svetovala, naj pridobi soglasje.

Živčec Kalanova je v torek sodišče opozorila, da teh nasvetov ni jemala resno. Navsezadnje je niti odvetniška pisarna Klemenčič-Zidar, s katero je sodelovala, ni opozorila, da Mulec sodi v zaščiteno kategorijo delavcev.

STA



Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste