Zanimivosti

Nepojasnjeno izginotje celotne civilizacije

J.P.
5. 5. 2015, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Več kot 1.500 let pred tistim, ko so v Medmorski Ameriki vzcveteli Maji, 25 stoletij pred azteško okupacijo Mehike, so skrivnostni Olmeki tvorili prvo veliko kulturo Mezoamerike. Po formaciji okoli leta 1.200 pr. n. š. na jugu Mehike, se je vpliv Olmekov razširil celo do današnje Gvatemale, Hondurasa, Belizeja, Kostarike in Salvadorja.

Wikipedia

Gradili so obsežne naselbine, spletli mrežo trgovskih poti in razvili religiozno ikonografijo ter rituale, vključno s ceremonialnimi igrami z žogo in krvnimi daritvami. Marsikaj so si pozneje sposodile mlajše mezoameriške civilizacije. Olmeki so okoli leta 300 pr. n. š. skrivnostno izginili. Zakaj, ne ve nihče. Vendar pa so za njimi ostali primerki morda najbolj dovršene umetnosti starodavne Amerike. Če so Olmeki kdaj premogli lastno pisavo, so vsi sledovi za njo izginili. Tudi njihovih kosti ni več, pogoltnil jih je deževni gozd. Večina znanja, ki ga o njih premorejo učenjaki, izvira iz ostankov mest in iz primerjave njihovih umetniških dosežkov s tistimi poznejših civilizacij. Nič presenetljivega torej, da je množici teorij navkljub univerzalno sprejetih le nekaj.

Wikipedia

Oltar

Wikipedia

Kamnita glava

Wikipedia

Grobnica

Kaj je sploh znanega

Jasno je, da so predniki Olmekov bili azijski lovci in nabiralci, ki so tja prišli pred vsaj 12.000 leti. Delci starodavnega smetja in ostanki blatnih domovanj nakazujejo, da so se njihovi potomci okoli leta 2.000 pr. n. š. ustalili na območju današnjih mehiških zveznih držav Veracruz in Tabasco. Čeprav naj bi sprva prvenstveno živeli od ribolova, strokovnjaki predpostavljajo, da so se prilagodili okolju in začeli vzgajati rastline, kot sta koruza in fižol. Domnevajo tudi, da so zaradi rasti prebivalstva postajali vse bolj odvisni od poljedelstva. Vendar pa ne vedo, kaj je družbo obdelovalcev zemlje pretvorilo v razslojeno družbeno tvorbo. Njihovo središče je postal kraj San Lorenzo, ki, podobno kot druga Olmeška mesta, ni tako impresivno kot denimo majevska. En razlog: v njem je bivalo le nekaj tisoč ljudi in ne 100.000 in več. Glavne stavbe so bile le malo več od gomil prsti s slamnatimi strehami brez kakršnekoli zidane fasade. Vseeno pa je bilo mesto v San Lorenzu vnaprej načrtovano v skladu z njihovimi verskimi prepričanji in inženirskimi zmožnostmi. Te kompleksnosti pa se njihova politika ni nalezla. Prej kot enotna država so Olmeki bili zbor plemen. Najbolj verjetno se zdi, da so civilizacijo, kot jo razumemo danes, tvorile različne populacije, ki so se med seboj povezovale v skupine, katerih usoda je bila odvisna od krhkih zavezništev. Politične integracije, domnevajo arheologi, ni bilo. Nihče namreč ne ve, če so večja mesta med seboj trgovala, če so sploh soobstajala. Njihova umetnost predstavlja jaguarje in vojake z debelimi ustnicami – bilo so namreč prepričani, da so njihovi predniki bili jaguarji, temu primeren pa je bil njihov verski status. Najbolj znamenite pa so velikanske kamnite glave z debelimi ustnicami in čeladami, vidne do 100 kilometrov daleč. Kako so tovorili velikanske kamnite bloke iz tudi po 100 kilometrov oddaljenih kamnolomov ter jih nato dvigali, ostaja uganka. Koles in tovornih živali niso poznali.

Upanje še obstaja

Arheologi so prepričani, da vse še ni izgubljeno, da še vedno lahko razrešijo to in še druge olmeške skrivnosti. Dejanskega raziskovanja je bilo komaj kaj – njihova mesta so zaraščena, visoke temperature in velika vsebnost vlage v zraku pa arheologom dodatno otežujeta delo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste