Zanimivosti

Kako do dobre pice?

Stane Mažgon
13. 7. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ko pico izdeluje pravi italijanski picopek in ga pri tem opazuje množica radovednežev, ne more biti drugače kot dramatično.

Šimen Zupančič

Kulinarični mojster Andrea Pioppi je pred kratkim prišel v Ljubljano prav zato, da bi našim picopekom predstavil nekaj zakonitosti tradicionalne italijanske pice. Posebej za Jano pa je še povedal, kako lahko odlično pico pripravimo tudi  doma.

V kuhinji gostilne Origano v Ljubljani, ki je delala na polno, je bilo vroče kot ob parnem kotlu lokomotive, v središču pozornosti pa je bil mojster Andrea Pioppi v kuharski opravi. Pozornim poslušalcem je razlagal, kako lahko v picerijah, kjer delajo, naredijo odlično pico in fokačo. »Poglejte, kako mehko je testo. Le s prsti ga nekoliko pritisnem in razširim.« V ozadju je odmevala glasna italijanska glasba, peč za pico je bila razgreta. In nato spet, glasno in strastno, da mu je prevajalka le s težavo sledila: »Svetujem, da mocarele ne daste takoj na pico. Najprej jo je treba osušiti, narežemo jo in odtisnemo na prtičku. Če želimo bolj mehko, jo osušimo le na hitro.« Nasveti so kar vreli iz mojstra, ta je v peč najprej vrgel fokačo, nato pa je pripravil še pico. »Artičoke v olju! Odličen izdelek, a konzerviran. Z veliko soli. To pa uničuje okus izdelka. Okus ni več isti. Raje dodajte sveže izdelke, pa še mnogo cenejši so. Zato vam svetujem: preizkušajte in opazujte.«

Pek, a malo tudi filozof. Iz dveh kosov testa za pico je naredil fokačo, imenovano gurme, ki je zelo popularna v Italiji, nanjo pa je dal le koščke kuhanega krompirja in še nekaj preprostih sestavin. »Poskušajmo se izogniti konzerviranim izdelkom in uporabimo samo sveže. Nadev naredimo kar sami, z manj soli in več aromami.« 

Zatem je v nekaj minutah naredil še pico in jo z loparjem porinil v segreto peč. »Doslej sem bil pek, od zdaj naprej bom filozof: mislite na barve, vonj, okus, ne pozabite na čustva, dušo, strast … Skrbite za užitek in zabavo …« Nato se je le vrnil k razlagi priprave pice. »Namesto soli naj izstopijo okusi. Seveda vas bodo skušali prepričati, da spremembe niso dobre. Zakaj? Ker spremembe ljudi prestrašijo! A vi bodite svobodni in odločni!« je kot pravi guru med spontanim delom razlagal glasno, prepričljivo in strastno. »Liberi di creare!« je odmevalo po kuhinji. »Privoščite si ustvarjalno svobodo!«

In rezultat mojstrovega dela: fokačo in pico, ki sta nastali pred očmi tečajnikov, je razrezal in ponudil. Slišal se je en sam dolg uživaški mmmmm … Nobenega dvoma ni bilo, da so se mojstrova tehnika, stoletne izkušnje in glasno povedana načela združila v čudovito kulinarično celoto. Takšne pice, lahke, okusne, sveže in hrustljave, se zlepa ne bi naveličali jesti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov