Estrada

Koga bomo drevi izbrali za Stockholm?

Alesh Maatko
27. 2. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaključni festival prvih Dnevov slovenske zabavne glasbe bo izbor slovenskega predstavnika za Pesem Evrovizije 2016. Izbor Ema, na katerem se bo predstavilo deset izvajalcev, se bo odvil nocoj v studiu 1 Televizije Slovenija.

Žiga Culiberg
Klemen Slakonja nas pred Emo draži z naslednjimi besedami: »Mogoče bo cirkus, mogoče bo kuhna.«

Če pogledamo izvajalce Eme 2016, je več kot očitno, da imata le dve pevki precej obsežno evrovizijsko kartoteko, preostali pa so glede tega nacionalnega izbora še precej nedolžni. Anja Baš je na odru Eme že stala, in sicer kot spremljevalna vokalistka Nuši Derenda leta 2005. ManuElla je nastopila v polfinalu šova Misija Evrovizija 2012. Precej obsežnejši evrovizijski dosje ima Nuša Derenda, ki je na slovenskem nacionalnem evrovizijskem izboru nastopila petkrat, od tega je enkrat prepričljivo zmagala, in sicer leta 2001 s pesmijo Ne, ni res. Največkrat pa je na Emi, kar sedemkrat, nastopila Regina, ki je leta 1996 s pesmijo Dan najlepših sanj tudi zmagala. S to melodijo, ki je še danes precej zaželena na radijskih postajah, je nato na Pesmi Evrovizije 1996 zasedla 21. mesto.

DESET TEKMOVALCEV

Za letošnjo evrovizijsko vozovnico se bo potegovalo deset izvajalcev v naslednjem vrstnem redu: Anja Baš – What If, Žan Serčič – Summer Story, Anja Kotar – Too Cool, San Di EGO – Brez tebe, D Base – Spet živ, Regina – Alive In Every Way, ManuElla – Blue and Red, Raiven – Črno bel, Nuša Derenda – Tip Top in Sebastijan Lukovnjak – Tales of Tomorrow. Zmagovalec Eme bo znan po dveh krogih glasovanja. V prvem krogu bo tričlanska strokovna žirija na podlagi ocenjevanja določila dva superfinalista, v drugem krogu pa bodo gledalci in poslušalci prek telefonskega glasovanja odločili, kdo nas bo predstavljal na Pesmi Evrovizije 2016. Izbrani predstavnik RTV Slovenija bo na tekmovanju za pesem Evrovizije 2016 nastopil v drugi polovici drugega predizbora, ki bo v četrtek, 12. maja, v Stockholmu na Švedskem.

ŠOV PRESENEČENJ

Skozi slovenski evrovizijski predizbor nas bo popeljal voditelj in igralec Klemen Slakonja, ki pripravlja večer, poln presenečenj. »Minevajo štiri leta od mojega zadnjega televizijskega stika z Evrovizijo. V letih 2011 in 2012 mi je zlezla pod kožo in ni mi vseeno, kaj pošljemo v največji televizijski cirkus, če se ga že gremo. Veselim se, da bom spet del tega cirkusa in da nam bo mogoče s skupnimi močmi le uspelo najti slovensko Moiro Orfei,« je svoje misli pred začetkom nove slovenske evrovizijske zgodbe strnil Slakonja. Poleg tega bo na multimedijskem centru poskrbljeno za neposredni prenos iz t. i. zelene sobe, gostitelj pa bo Nejc Šmit, ki je bil lani skupaj z Darjo Švajger, Majo Keuc in Tinkaro Kovač gostitelj Eme.

GLASBENI GOSTI

V šov programu bodo nastopili Maraaya, lanska predstavnika na Pesmi Evrovizije, in Lina Kuduzović, ki je na otroški različici Pesmi Evrovizije lani osvojila odlično tretje mesto.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste