Estrada

Intervju z Nathalie Imbruglia: 'Življenje se mi je v trenutku spremenilo'

Urban Klančnik
20. 6. 2015, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

16. julija 2015 prvič v Slovenijo prihaja ena največjih svetovnih pevskih zvezd, Nathalie Imbruglia.

Osebni arhiv

Natalie Imbruglia je leta 1997 kot strela udarila s hitom Torn in se nenadoma povzpela na vrh svetovnih lestvic. Svojo kariero je sicer začela kot igralka v nanizanki Sosedje (Neighbours), a je svetovno slavo dosegla kot pevka. Čeprav jo skozi kariero spremljajo vzponi in padci, je še danes popularna in z novim albumom Male gotovo ponovno meri na vrh glasbenih lestvic. Njeno glasbo preveva pripovedništvo, besedila pa so daleč stran od neumnih puhlic in stihovskih sterotipov. Svojim oboževalcem skozi pesmi vsekakor veliko sporoča. Zvezdnica bo nastopila na festivalu Pivo in cvetje v Laškem in gotovo bo pokazala pravi spektakel. Še pred koncertom pa smo se s pevko pogovorili tudi na Svetu24.

Osebni arhiv

Najnovejši album Male 
Male je njen peti studijski album, ki bo izšel pri Sony Masterworksu, v Evropi pa bo izšel avgusta 2015. Je njen prvi album po šestih letih, na njem bodo samo priredbe pesmi, ki jih v »originalih« pojejo moški. Prav zanimivo bo slišati pesmi, kot sta The waiting (Tom Petty) in Only love can break your heart (Neil Young), ko ju odpoje ženski vokal. Toda prepričani smo, da bo Nathalie to izpeljala vrhunsko.

Kariero ste začeli kot igralka. Kako se je nato zgodila preobrazba od igralke do pevke?
Če sem iskrena, je od trenutka, ko sem nehala snemati Sosede, do trenutka, ko sem napisala prvo pesem, minilo skoraj leto dni. V Veliki Britaniji nisem mogla dobiti delovnega vizuma za igranje, zato sem začela pisati pesmi. Preprosto, zmanjkalo mi je denarja. Zame je bila to velika odločitev, a se je na koncu izšlo. Uživam tako v igranju kot petju, a je zame petje nekoliko bolj naravno. To pa pomeni, da je igranje precej bolj zabavno, saj je zame izziv. Največja sprememba je, da so me ljudje nehali klicali Beth (oseba, ki jo je igrala v Sosedih), ko so me videli na ulici.

Kot ste dejali, je igranje za vas še zmeraj izziv. Ne nazadnje ste igrali v gledališki predstavi Things we do for love (Stvari, ki jih počnemo v imenu ljubezni), ki jo je napisal legendarni Alan Ayckbourn. Nam lahko poveste kaj več o tej izkušnji?
Bilo je čudovito. Še posebej delati z ljudmi, kot so Ed Bennett, Claire Price in Simon Gregor. Toplo so me sprejeli in ogromno sem se naučila od njih. Vrhunec pa je bil, ko je v London prišel sir Alan Ayckbourn. Bilo je neverjetno in pridobila sem ogromno samozavesti.

Se vam je življenje po prvem hitu Torn močno spremenilo? Album Middle se je namreč prodal v sedemmilijonski nakladi. 
Takrat se mi je življenje v trenutku spremenilo. Zdaj se počutim, kot da bi takrat lovila to pesem po vsem svetu. V bistvu pa se je pesem nekako zlomila. Seveda imam lepe spomine na nagrade, ki sem jih osvojila, a so spomini na nastope pred oboževalci še precej lepši.

Ste ena od redkih glasbenic, ki same pišejo svoje pesmi. Se vam zdi, da je to ključno za uspeh?
Mislim, da to ni ključnega pomena. Frank Sinatra je pel pesmi drugih umetnikov. Je pa nekaj, v čemer res uživam, in zato to tudi počnem. Poleg tega je zabavno sodelovati z različnimi umetniki pri ustvarjanju pesmi.

Ali se vam zdi, da se je glasbena industrija oziroma pravzaprav glasbeni biznis močno spremenil od recimo leta 1997, ko ste se prebili v svetovni glasbeni vrh?
Da, zelo se je spremenil. S šovi, kot sta X Factor in The Voice, in prodajo glasbe prek spleta je delo glasbenika precej drugačno. A ni vse slabo. Všeč mi je, da ima prek tehnologij glasbenik tako rekoč takojšen stik s svojimi oboževalci, bolj uveljavljeni umetniki pa so zaradi tega lahko precej bolj kreativni.

Preprosto moram vprašati. Kako je bilo delati s Chrisom Martinom?
Bilo je odlično. Je izjemno talentiran producent, poleg tega sem velika oboževalka skupine Coldplay.

Osebni arhiv

Nam lahko zaupate kaj več o prihajajočem albumu Male, ki bo na prodajne police prišel avgusta 2015. 
Zdelo se mi je zanimivo, da bi pela pesmi, ki so zaslovele z moškimi glasovi. In imela sem jih ogromno na izbiro, pesmi seveda. Ogromno smo jih preizkusili, nato pa izbrali 13 pesmi. Rada imam pripovedne pesmi, zato sem se nagibala k takšnim avtorjem.

Bili ste sodnica v avstralskem X Factorju. So se vam kaj smilili nastopajoči? Ne le da so morali nastopiti pred številnimi gledalci, ampak tudi pred vami. 
(smeh) Na X Factorju sem v prvi vrsti res uživala. In da, včasih so se mi nekateri nastopajoči smilili, saj so bili zelo živčni in jaz še predobro vem, kako je to.

Imate kakšno posebno sporočilo za svoje oboževalce v Sloveniji pred koncertom?
To je moj prvi nastop v Sloveniji in koncerta se zelo veselim. Slišala sem, da so bili Sosedje precej popularni v devetdesetih letih, tako da se veselim, da bom pela za svoje slovenske oboževalce tudi v živo.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste