Ostali športi

Slovenec najboljši ledni plezalec na svetu

STA / J. P.
10. 2. 2014, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenci niso samo odlični alpinisti in športni plezalci, temveč so na svetovnem vrhu tudi v tekmovalnem lednem plezanju. Janez Svoljšak je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v kategoriji do 21 let na pravkar končanem mladinskem svetovnem prvenstvu v lednem plezanju.

Facebook

Prvenstvo, drugo po vrsti pod okriljem Mednarodne zveze planinskih organizacij (UIAA), so ob koncu minulega tedna pripravili v francoskem Champagny-en-Vanoiseju, na njem pa je član Alpinističnega odseka Planinskega društva Kranj pometel z vso konkurenco v najstarejši starostni kategoriji na prvenstvu, od 19 do 21 let. Dvajsetletni Svoljšak je bil najuspešnejši v težavnostnem lednem plezanju, obstaja tudi hitrostna panoga tega zanimivega in atraktivnega športa.

Ledno plezanje se sicer bori za uvrstitev v tekmovalni spored zimskih olimpijskih iger. Olimpijske sanje tekmovalnega športnega plezanja, v katerem Slovenijo odlično zastopa Mina Markovič, so se za zdaj končale z negativno odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Svoljšak je lani na prvem mladinskem svetovnem prvenstvu v Švici dosegel tretje mesto, ki ga je letos nadgradil z zmago. V moški konkurenci do 21 let je nastopilo 13 tekmovalcev iz petih držav, med osmimi finalisti pa je Svoljšak edini dosegel vrh tako v kvalifikacijah kot tudi v finalu. Drugi je bil Švicar Kevin Huser, tretji pa Francoz Matthis Dumas. 

"Tekma je potekala v treh kategorijah. Jaz sem nastopal v najstarejši (U-21). V kvalifikacijah smo plezali dve smeri. Smeri nista bili težki, saj nas je sedem od osmih finalistov splezalo obe do vrha. Finalna smer ni imela težkih gibov, vendar je bilo za plezanje na voljo le sedem minut, zato je bilo treba plezati hitro. Smer sem edini splezal do vrha, vrh pa vpel dve sekundi pred iztekom časa. Pred kvalifikacijami sem bil malo živčen, saj smeri nista bili težki in sem vedel, da je za finale obe potrebno splezati do vrha. V finalu sem startal kot predzadnji in smer splezal brez večjih napak. Cilj za letos je, da bom uvrščen med najboljših deset v skupnem seštevku svetovnega pokala med člani. Za enkrat kaže dobro, saj si trenutno delim sedmo mesto," je za spletno stran Planinske zveze Slovenije povedal Svoljšak.


Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste