Košarka

Kakšen preobrat, Slovenija na nogah

STA / J.P.
5. 9. 2013, 22.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska košarkarska reprezentanca je zabeležila drugo zmago na evropskem prvenstvu v Celju. Premagala je branilko naslova Španijo z 78:69 (9:14, 25:33, 52:51).

Krater Media Agency
Goran Dragić

Slovenija je zabeležila drugo zmago na 38. evropskem prvenstvu v Celju. Po uvodnem dramatičnem uspehu proti Češki je v drugem nastopu na krilih fantastične publike spravila na kolena branilko zadnjih dveh naslovov na evropskih prvenstvih Španijo.

Zmaga je pomembna z več vidikov. Najprej s točkovnega stališča, saj Slovenijo postavlja v položaj, da lahko v drugi del prvenstva odnese vsaj dve točki. To hkrati pomeni, da je že zelo blizu uvrstitvi v nadaljnje tekmovanje v Stožice, hkrati pa je za slovenske igralce to dokaz, da lahko ob pravem pristopu in ob pomoči publike premagajo tudi največje ekipe na tem prvenstvu.

V petek izbrance selektorja Božidarja Maljkovića čaka dan počitka, nato pa še tri tekme v treh dneh. Najprej v soboto z Gruzijo, nato s Hrvaško ter za konec še proti Poljski. Vse tekme bodo ob 21. uri.

Za razliko od prve tekme proti Češki, ko je bila trema skoraj močnejša od slovenskih junakov, so ti tokrat pustili dušo in srce na parketu dvorane v Celju ter bili za to nagrajeni z eno največjih zmag v zgodovini slovenske košarke.

Krater Media Agency

Junaki so bili tokrat prav vsi slovenski igralci, ovacije publike pa so bili še posebej deležni tisti, ki so v odločilnih trenutkih dosegli koše. Največja dolžnika s prve tekme, Goran Dragić in Boštjan Nachbar, sta zablestela v vsem sijaju. Starejši od bratov Dragić je bil najboljši strelec tekme, od 18 doseženih točk pa jih je kar enajst zabeležil v zadnji četrtini. Nachbar je v zadnjih minutah dosegel pet točk, nekaj izjemno ključnih košev pa je zadel tudi mlajši Dragić (12).

Pot do zmage je bila naporna in prepletena s trnjem. Po eni strani zaradi odlične španske zasedbe, ki je vodila skoraj tri četrtine tekme, po drugi pa tudi zaradi kopice spornih sodniških odločitev.

Špancem na začetku igra v napadu ni stekla, a so bili v obrambi dovolj organizirani in potrpežljivi, da so zaustavljali večino poskusov Slovenije. Prva četrtina se je tako končala z rokometnim izidom 14:9, sledil je še preobrat Slovenije z delnim izidom 8:0, ki je na noge spravil polno dvorano v Celju (zaradi prometnih nesreč na avtocesti se je napolnila šele sredi polčasa), zaključek prvega dela pa je znova pripadel Špancem. Na odmor so odšli s prednostjo osmih točk in kar še enkrat več skoki od Slovenije (24:12).

Čeprav z zaostankom, so slovenski junaki v drugi del krenili še bolj odločno in hrabro. Vseskozi so držali priključek do tekmeca, ki je sicer povedel s 34:27 in 42:34, žal pa jim sodniška trojka dolgo ni pustila v ospredje. Sodniške odločitve v škodo Slovenije so se stopnjevale do take mere, da so gledalci v dvorani, zagotovo pa tudi ljubitelji košarke pred televizijskimi ekrani, dobesedno noreli. In to se je ponavljajo vsakič, ko se je Slovenija približala Španiji; najprej na 39:42, nato pri 44:45.

A jezo zaradi sodnikov so gledalci obrnili v še bolj huronsko navijanje in slovenskim košarkarjem vlili dodatno moč za preobrat. Mirza Begić je s košem iz zabijanja in prostim metom v 29. minuti Slovenijo popeljal v vodstvo z 48:47.

Slovenija je bila na krilih navijačev v naletu, Španijo pa je več ali manj v igri držal le Marc Gasol. A sam je bil tokrat premalo za izjemno slovensko ekipo. Zmaga je bila vsako minuto bližje. V 35. minuti je Goran Dragić povedel Slovenijo na 63:61. Dve minuti pred koncem je znova Gogi Dragić položil za 72:68, ko pa je Boštjan Nachbar dobro minuto pred koncem zadel za 74:69, je bila Slovenija na nogah.

Sedla ni še kar nekaj časa, saj so po tekmi sledili ponarodeli napevi "Kdor ne skače, ni Slovenc ...", "mi Slovenci", "šampioni", veselje po izjemni zmagi pa se je preneslo na ulice slovenskih mest in Slovenijo dokončno potisnilo v košarkarsko evforijo.

* Dvorana Arena Celje, gledalcev 5000, sodniki: Rocha (Portugalska), Jovčić (Srbija), Laurinavičius (Litva).
* Slovenija: Slokar 2, Lakovič 7 (2:2), Balažič 3, Murić 6, Nachbar 14 (6:6), G. Dragić 18 (4:5), Z. Dragić 12 (1:2), Lorbek 5, Vidmar 5 (1:2), Begić 6 (2:3).
* Španija: Aguilar 5, Fernandez 5 (2:2), Rodriguez 7, Rey 3 (1:2), Calderon 14, Rubio 6 (2:3), Claver 3 (1:2), San Emeterio 3 (1:1), Llull 2, Gasol 17 (5:9), Mumbru 4 (1:2).
* Prosti meti: Slovenija 16:20, Španija 13:21.
* Met za dve točki: Slovenija 19:37, Španija 16:35.
* Met za tri točke: Slovenija 8:21 (Nachbar 2, Murić 2, Lorbek, Z. Dragić, Balažič, Lakovič), Španija 8:18 (Calderon 4, Aguilar, Fernandez, Rodriguez, Mumbru).
* Skoki: Slovenija 27 (21 + 6), Španija 36 (26 + 10).
* Osebne napake: Slovenija 24, Španija 22.
* Pet osebnih: /.

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov