Košarka

EuroBasket 2013: Slovenija premagala Češko

STA / A.M.
5. 9. 2013, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska košarkarska reprezentanca je evropsko prvenstvo začela z zmago. V polni dvorani v Celju je premagala Češko z 62:60 (21:19, 36:32, 51:46).

Krater Media Agency

Izbranci selektorja Božidarja Maljkovića bodo drugo tekmo igrali v četrtek ob 21. uri proti Španiji.

Najboljši strelec pri Sloveniji je bil Jure Balažič z enajstimi točkami, po devet pa so jih dosegli Boštjan Nachbar, Jaka Blažič in Gašper Vidmar.

Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno začela 38. evropsko prvenstvo. Pred polno dvorano v Celju je tesno premagala izbrano vrsto Češke z 62:60.

Tako kot so slovenski junaki na parketu v dramatični končnici upravičili vlogo favorita, so z odliko uvodno preizkušnjo na domačem eurobasketu opravili tudi gledalci v dvorani. S športnim in glasnim navijanjem so bili brez dvoma "šesti igralec" Slovenije, ki bo njihovo pomoč na poti do zgodovinskega uspeha potrebovala tudi na naslednjih tekmah.

Še težji test izbrance selektorja Božidarja Maljkovića čaka v četrtek, ko jim bodo ob 21. uri nasproti stali aktualni evropski prvaki Španci. Ti so v uvodni tekmi nadigrali Hrvaško z 28 točkami razlike.

Slovenija je s težavo prebila led in vpisala dve točki, vendar je sistem tekmovanja na eurobasketu takšen, da bodo ekipe v drugi del tekmovanja prenesle le točke, osvojene proti ekipam, ki bodo prav tako napredovale. Če bo torej Češka izpadla že v Celju, bo dolgoročno gledano zmaga izgubila pomen.

Sloveniji igra ni stekla. Prisotna je bila trema, veliko emocij in posledično preveč zgrešenih metov ter napak. Fantje v zelenih dresih so sicer vodili večji del tekme, toda nikakor niso znali streti odpora žilavih gostov. Enostavno akcij niso izpeljali do konca, preveč je bilo posiljenih zaključkov, ob zgolj 41-odsotnem metu pa so si po prvem polčasu priigrali skromne štiri točke zaloge (36:32).

Odmor je malce spremenil sliko na parketu, a ne bistveno. Slovenija je zaigrala nekoliko agresivneje v obrambi, tako da so Čehi težje prihajali do odprtih metov na koš, nekaj zaporednih uspešnih napadov pa je razliko na začetku drugega dela povečalo na rekordnih 45:36. Toda Čehi se niso predali; z raznovrstno zasedbo in igralcem iz lige NBA Janom Veselyjem so bili trd oreh, ki so ga slovenski košarkarji trli vse do konca tekme.

Ko se Slovenija v zadnji četrtini ni znala odlepiti, je postalo jasno, da bo prišlo do napete končnice. Čehi so minuto in pol pred koncem izenačili na 60:60. Imeli so kar nekaj napadov tudi za vodstvo, saj Slovenci na drugi strani niso zadeli niti prostih metov. V zadnji minuti je enega zgrešil Zoran Dragić, kar tri pa Boštjan Nachbar, ki je imel met iz igre 3:12. Vseeno se je na koncu vse srečno razpletlo, saj so Čehi zadnji napad zapravili zaradi korakov.

Statistika nosilcev igre pri Sloveniji je zelo skromna. Goran Dragić, sicer devet podaj, je metal še slabše kot Nachbar - 3:15 iz igre, Jaka Laković sploh ni dosegel točke, tako da je še dobro, da so svoje opravili vsaj Jure Balažič s tremi trojkami, Gašper Vidmar z devetimi točkami in šestimi skoki ter Jaka Blažič (9 točk).

Izjave po tekmi EP Slovenija - Češka (62:60)

Jaka Lakovič: "Prva tekma se je res izkazala za najtežjo. Vseh štirideset minut smo igrali v krču, nikakor se nismo znali sprostiti, nismo bili niti dovolj potrpežljivi v napadu in Češka je to znala izkoristiti. Če bi zmagala ne bi bilo nezasluženo. A tokrat smo mi imeli srečo. Nič, obrnili smo prvi list in zdaj gremo dalje. Prepričan sem, da bomo že proti Španiji zaigrali bolj sproščeno."

Boštjan Nachbar: "Šteje zmaga, čeprav tekma ni bila lepa. Nismo igrali tako, kot smo si želeli. Čehi so močna in kakovostna reprezentanca in prepričan sem, da bodo na tem prvenstvu šli daleč in presenetili marsikoga."

Goran Dragić: "Bila je težka tekma, saj smo imeli na drugi strani izjemno neugodnega nasprotnika. Veliko so tekli, hkrati pa imajo zelo visoke igralce. Toda borili smo se do konca in zasluženo zmagali. Priznati moram, da smo imeli tremo in da so bile noge kar težke, a nalogo smo na koncu uspešno opravili. To tekmo moramo zdaj čim prej pozabiti in se obrniti na naslednjega tekmeca. Tokrat bomo mi v položaju, kot so bili Čehi danes, in sproščeno bomo lahko napadli reprezentanco Španije."

Slovenski selektor Maljković pa je že pred tekmo opozoril na posebno igro čeških predstavnikov! "Češka je v nekaterih fazah igre celo hitrejša od Francije. Na vseh položajih ima košarkarje z odličnimi telesnimi sposobnostmi, ki so res zelo hitri. To še posebej velja za njihove branilce. Igralci na centrskih pozicijah odlično zadevajo mete in so vsekakor zelo neugoden nasprotnik," je dejal Božidar in še dodal: "Poleg vsega tega Čehi tudi zelo veliko menjajo obrambne postavitve."

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan