Vreme

FOTO: Deževje se nadaljuje

J.S./STA
7. 11. 2014, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Jesensko deževje še vedno povzroča težave po večjem delu Slovenije, nadaljevalo pa se bo do noči na nedeljo.

Sašo Simič

Največ padavin bo v zahodni Sloveniji, vodotoki bodo še naraščali, zato previdnost ne bo odveč. Vlada se bo v nedeljo na izrednem posvetu dogovorila o kratkoročnih ukrepih za odpravo posledic in prihodnjih ukrepih za preprečitev škode.  Na izredni delovni posvet so povabljeni tudi predstavniki nekaterih pristojnih državnih organov ter zunanji strokovnjaki, povezani s to tematiko. Stroka ob vsakoletnih poplavah vedno znova opozarja na nujne sistemske rešitve protipoplavne varnosti in urejanja vodotokov.

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem obisku uprave za zaščito in reševanje ter republiškega štaba civilne zaščite ocenil, da je končno dozorel tudi politični konsenz, da je treba kljub finančnim omejitvam sprejeti določene preventivne ukrepe na podlagi priporočil strokovnjakov.


Po navedbah v predsednikovem uradu so se prisotni strinjali, da je treba predvsem več vlagati v protipoplavno zaščito in obvladovanje poplav, ki jih ni mogoče povsem preprečiti, in tako posledično znižati stroške za sanacijo.

Zato je Pahor poveljnika CZ pozval, da pripravi predlog nujnih protipoplavnih ukrepov, ki bi jih predsednik republike nato na decembrskem srečanju predstavil predsednikom vlade, DZ in DS. 

Količina padavin je v zadnjih dneh marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji presegla 100 litrov na kvadratni meter, ponekod pa tudi čez 200 litrov. Zaradi večdnevnih padavin in naraslih rek so se ponoči oglasile sirene na Notranjskem, v občini Ig in tudi v Dravogradu. V Cerknici, kjer je voda ponoči ogrožala več kot 200 objektov, se stanje nekoliko umirja. Cerkničani upajo, da se padavine sicer ne bodo še dodatno okrepile. Na celotnem območju Cerknice do preklica velja obvezen ukrep prekuhavanja vode.

Stanje se umirja tudi v občini Ilirska Bistrica, vendar pa morajo uporabniki vodovodnih omrežij Ilirska Bistrica, Podstenjšek in Suhorje vodo prekuhavati. Nekoliko mirneje je bilo v Loški dolini, kjer so hudourniki sicer poplavili nekatere ceste in ogrožali nekaj objektov. Čeprav se je dopoldne in čez dan stanje nekoliko umirilo, vodotoki na Notranjskem pa so upadli, se je deževje spet okrepilo, zato se vsi pripravljajo na noč in morebitne nove poplave.

Sašo Pagon
V občini Ig so poplave hujše kot leta 2010. Razmere v občini Ig, kjer je poplavilo 315 hiš, se kljub temu, da še vedno dežuje, umirjajo, reka Iška in druge pa se umikajo nazaj v struge, je povedal poveljnik civilne zaščite Ig Anton Pucihar. 


Na Mestni občini Ljubljana pa opozarjajo, da so vremenske in hidrološke razmere na Ljubljanskem barju še naprej nestabilne. Nevihte se bodo namreč nadaljevale še do sobote zvečer, pade pa lahko še 100 litrov dežja na kvadratni meter. Dotok zalednih voda je še vedno velik zato danes in v soboto na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo povečanje poplavnih površin na Ljubljanskem barju. Voda lahko poplavi tudi območja redkih poplav.
Po napovedih Arsa se bo deževje danes na vzhodu nekoliko umirilo, težišče padavin se bo počasi iznad južne Slovenije tekom dneva oz. proti večeru preselilo na zahod države.
V naslednjih 24 urah največjo količino padavin, tudi med 50 in 100 litri na kvadratni meter, lahko pričakujemo predvsem v zahodni polovici države in v zahodnem delu osrednje Slovenije. V južni Sloveniji lahko pričakujemo od 30 do 70 litrov padavin, drugod pa manj, je povedal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje. 

Vodotoki bodo še naraščali v večjem delu Slovenije, saj bo v soboto deževalo povsod. Največ padavin pa bo v zahodni, sprva pa tudi še v južni Sloveniji. Verjetno bo velika večina slovenskih vodotokov presegla tisto mejo, ko začnejo vsaj lokalno poplavljati. Na Arsu priporočajo previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril.

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas na posebnih računih in z SMS sporočili zbirata pomoč za prizadete v poplavah.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste