Botulizem

Jedli so omako iz divjega česna in pristali na urgenci

S.R.
11. 9. 2024, 18.49
Posodobljeno: 11. 9. 2024, 18.49
Deli članek:

V Franciji je zaradi zastrupitve s konzervirano hrano na urgenci pristalo pet ljudi. Sumijo, da je za primere kriv pesto.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O petih primerih botulizma, bolezni, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, poročajo v departmaju Indre-et-Loire. Zastrupilo se je pet oseb, ki so vsi pristali na urgenci. Po zadnjih informacijah so pacienti pri zavesti, a so priključeni na respiratorje.
Vseh pet oseb je pred težavami jedlo lokalno znamko omake iz divjega česna z imenom O P'tits Oignons. Zdravniki domnevajo, da je omaka oziroma pesto vseboval nevaren strup bakterije, ki lahko poškoduje tudi živčni sistem. Primeri botulizma so v zahodnem svetu sicer redki, a so potencialno smrtonosni. Do tovrstnih zastrupitev običajno pride v primeru nepravilno konzervirane hrane.

Francoske oblasti so nemudoma odredile odpoklic sporne omake, vzorce pa so poslali na laboratorijsko analizo. Pristojni organi domnevajo, da je v rokah kupcev še približno 600 stekleničk omake. Te želijo najti, preden se zastrupi še kakšna oseba. Omake sicer ni mogoče najti na trgovskih policah, temveč se običajno prodaja na lokalnih sejmih. Pristojni tiste, ki so jo kupili, pozivajo, naj jo nemudoma zavržejo.

Kaj je botulizem?

Kot so na svojem spletišču zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), bolezen povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. »Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič do dve prijavi letno.«

Povzročitelj botulizma je bakterija Clostridium botulinum, ki izloča strup in tvori odporne spore, ki preživijo v neugodnih življenjskih pogojih. Čas od okužbe do začetka bolezni traja od 6 ur do 8 dni, povprečno 12 do 36 ur.

Način prenosa

Večina okužb je posledica uživanja doma pripravljene hrane, ki je nepravilno konzervirana. Do bolezni pride zaradi neprimerno toplotno pripravljenih živil ali zaradi shranjevanja živil pri previsokih temperaturah. Bacil ima v takšnih živilih ugodne življenjske pogoje, se namnoži in izloča strup. Hrana, ki je kontaminirana z bacili, ima lahko spremenjen videz: barvo, vonj in okus. Konzerve so lahko napihnjene. Najpogosteje se okužba prenaša s suhim mesom, klobasami in nepravilno konzervirano zelenjavo in sadjem. Posebna oblika botulizma se pojavi pri dojenčkih zaradi uživanja medu, kjer se pogosto nahaja večja količina te bakterije.

Simptomi

Šest ur do osem dni po zaužitju hrane, ki vsebuje strup, se pojavijo prebavne težave: slabost, bruhanje, bolečine pod prsnico, bolečine v trebuhu, kratkotrajna driska, ki ji sledi zaprtje.

Sledijo ohromitve mišic, najprej zgornjih, ki se širijo po telesu navzdol. Kot posledica ohromitve očesnih mišic se pojavijo motnje vida, dvojni vid, škiljenje, široki zenici, ki ne reagirata na svetlobo, spust veke. Kasneje se pojavijo težave pri govoru, požiranju, bolniki so brez glasu. V težkih primerih se lahko pojavijo ohromitve dihalnih mišic, mišic rok, nog ali telesa. Bolniki so pri zavesti, nimajo vročine. Okrevanje je počasno in traja več tednov, lahko mesece.

Preprečevanje okužb

Nujna je stroga osebna higiena, zlasti higiena rok ter posode, pribora in površin pri pripravi živil za konzerviranje. Treba je upoštevati pravilne postopke konzerviranja sadja in zelenjave, bakterijo denimo v živilu v 10 minutah uniči temperatura 120 stopinj Celzija. Živila je treba pravilno toplotno obdelati. Toplotno je treba obdelati tudi prekajena živila, šunko je treba kuhati v vreli vodi vsaj eno uro na kilogram teže mesa. Nujno je tudi pravilno shranjevanje živil v hladilniku in zamrzovalniku. Živila s spremenjeno barvo, vonjem in okusom je treba zavreči, prav tako napihnjene konzerve. Dojenčki v prvih tednih življenja ne smejo uživati medu, ker lahko vsebuje spore bacila.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste