Preveč je turistov

Video: V Barceloni domačini v znak protesta v turiste streljali z vodnimi pištolami

M.G.
9. 7. 2024, 21.17
Posodobljeno: 9. 7. 2024, 21.30
Deli članek:

Lokalni prebivalci Barcelone so siti množičnega turizma, kot del demonstracij so se v soboto nič krivih turistov lotili kar s pištolami, vodnimi seveda.

Profimedia
Več kot poveden slogan enega od protestnikov v Barceloni.

Na tisoče protestnikov je to soboto prišlo na ulice Barcelone na zadnjih demonstracijah proti množičnemu turizmu v Španiji, ki je pred kratkim doživel podobne akcije tudi na turistično zelo obremenjenih Kanarskih otokih in Mallorci, kjer so obsojali vpliv turizma na življenjske stroške in kakovost življenja lokalnega prebivalstva.

Demonstranti, ki so v soboto korakali po za turiste priljubljenih lokacijah v Barceloni, so vzklikali "Turisti, pojdite domov" in jih medtem še škropili z vodnimi pištolami. Spet drugi so bili manj "nasilni" in so samo nosili različne transparente s slogani, najpogostejši je bil "Barcelona ni naprodaj." Sobotno demonstracijo je organizirala skupina več kot 100 lokalnih organizacij, ki so povezane pod skupnim imenom Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (prosti prevod: bor sosesk za zaton turizma)

Po uradnih podatkih bi naj leta 2023 v regiji Barcelone prenočilo skoraj 26 milijonov obiskovalcev, ki so tam pustili 12, 75 miljarde evrov. Vendar pa predstavniki organizacije Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic pravijo, da vsa ta množica obiskovalcev zvišuje cene in pritiska na javne storitve, medtem ko so dobički, ki jih žanje turistična industrija nepravično porazdeljeni in povečujejo družbeno neenakost.

Objavili so 13 predlogov za zmanjšanje števila obiskovalcev in prehod mesta na nov model turizma, ki vključuje zaprtje terminalov za križarjenja, večjo regulacijo turističnih nastanitev in konec javne porabe financ za promocijo turizma, saj menijo, da promocija (ni več) potrebna. Zaradi protestov se je bil primoran oglasiti tudi mestni župan Jaume Collboni, ki je izpostavil vrsto ukrepov za zmanjšanje vpliva množičnega turizma, vključno z zvišanjem takse za prenočevalce na 4 evre in omejitev števila potnikov na križarkah, ki precej obremenijo mesto. Že junija je Collboni napovedal, da bo mesto do leta 2028 ukinilo najem stanovanj za turiste in pa ukinitev licenc za kratkoročni najem za več kot 10.000 stanovanj. To bi pripomoglo k temu, da bi stanovanja postala cenovno ugodnejša za rezidente za daljši čas, meni Collboni, ki pravi, da so se najemnine v zadnjih 10 letih povečale za 68 odstotkov, pri čemer so se stroški nakupa hiše povečali za 38 odstotkov.

Profimedia
Kar veliko število protestnikov proti množičnemu turizmu se je zbralo to soboto v Barceloni.
Župan Collboni pa je bil tudi pod udarom kritik, saj je dovolil dogodke, kot je modna pista Louisa Vuittona v parku Güell arhitekta Antonija Gaudija maja, pa tudi prihajajoče jadralsko tekmovanje America's Cup.

Podobne pritožbe so sicer skupne številnim turističnim krajem po vsem svetu, ki iz leta v letu doživljajo rekordno število obiskovalcev, saj se je potovalna industrija uspešno vrnila po upadu, ki ga je povzročila pandemija virusa Covid-19.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste