Iznajdljive mravlje

Ljudje nismo edina vrsta sposobna amputacije

M.G.
9. 7. 2024, 17.30
Posodobljeno: 9. 7. 2024, 18.19
Deli članek:

Mravlje so teritorialna bitja, zaradi tega se pogosto zapletajo v sovražna srečanja z rivalskimi kolonijami, kar seveda privede do mnogih poškodb. Floridske tesarske mravlje (Camponotus floridanus) pa so zmožne učinkovitega zdravljenja ran z amputacijo, kadar je ta potrebna, so ugotovili znanstveniki v študiji, ki so jo objavili v Current Biology.

Bart Zijstra, UNIL.
Tesarska mravlja opravlja poseg amputacije na svoji vrstnici.

Tesarske mravlje – znane tudi pod latinskim imenom Camponotus floridanus – so sposobne učinkovitega zdravljenja ran z amputacijo, glede na študijo, objavljeno v Current Biology. Postopek amputacije traja približno 40 minut in zahteva, da ena mravlja odgrizne prizadeto nogo svoje vrstnice, pravi Laurent Keller, eden od raziskovalcev v tej zanimivi študiji. "Grejo do zgornjih delov mravljine noge in jo s čeljustmi odrežejo," je Keller povedal za ABC News. "Druga mravlja pa bo očistila novo rano."

Potem ko je raziskovalec poročal o svojem opazovanju amputacij drugim raziskovalcem v laboratoriju v Švici, so opazili, še eno bolj zanimivo dejstvo. Mravlje namreč amputacije izvajajo selektivno. Če je poškodba bližje stegnenice in ne golenice, bo mravlja amputirala, drugače ne. Raziskovalce je pri tem zanimal postopek odločanja za amputacijo in zato so za študijo na amputiranih mravljah opravili mikro-CT skeniranje.

Raziskovalci so na koncu prišli do domneve, da bližje kot je poškodovani del telesu, večja je verjetnost, da bo prišlo do operacije. "Imeli smo hipotezo, da mravlje skušajo hitro odrezati del poškodovane noge, da se okužba ne bi razširila prehitro in ubila živali." Glede na študijo je mravljina stegnenica v prvi vrsti odgovorna za kroženje hemolimfe v nogah, podobno kot kri pri človeku, zato odrezovanje upočasni hitrost širjenja okužbe in omogoči dovolj časa za ozdravitev rane.

Mravlje, ki so bile amputirane, niso umrle. Namesto tega so prejele oskrbo ran, so povedali raziskovalci. Keller je opozoril, da še ni bilo raziskav o tem, kako mravlja pravzaprav očisti rano in poskrbi za amputiran ud. "Nismo preučevali, kako to v resnici počnejo, vendar menimo, da mora biti čeljust (mandibula) res čista, ko to počnejo," je izjavil Keller. Študija objavljena v reviji Current Biology temelji na prejšnjih raziskavah, ki kažejo, kako imajo mravlje, ki lovijo termite, metaplevralne žleze, ki jim omogočajo proizvodnjo protimikrobne spojine za zdravljenje prizadetih ran. Vendar so mravlje tesarke med drugimi skupnostmi zaradi evolucije izgubile to sposobnost, a očitno pridobile novo spretnost amputacije.

Keller je dejal, da bodo prihodnje raziskave vključevale še ogled drugih skupnosti mravelj, ki so izgubile metaplevralne žleze, in iskanje skupnih prednikov, da bi ocenili, kdaj in kako se je to vedenje razvilo. Medtem ko ljudje zgodovinsko izpričano izvajajo medicinske amputacije že več kot 30.000 let, ta študija poroča o prvem tovrstnem početju pri nečloveški vrsti.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste