Nov incident

Boeing 757-200 takoj po vzletu izgubil kolo

S.R.
9. 7. 2024, 12.40
Posodobljeno: 9. 7. 2024, 12.40
Deli članek:

Incidenti, povezani z letali letalskega ameriškega proizvajalca letal Boeing, se nadaljujejo. Znova je eno od letal izgubilo kolo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V ponedeljek je takoj po vzletu z mednarodnega letališča v Los Angelesu glavno pristajalno kolo izgubilo letalo Boeing 757-200, s katerim upravlja letalska družba United Airlines. Letalo s 174 potniki in sedmimi člani posadke je sicer nato varno pristalo na letališču v Denverju v zvezni državi Kolorado, kamor je bilo tudi namenjeno. Kot so v izjavi za javnost pojasnili v letalski družbi, so padlo kolo v Los Angelesu že našli in prevzeli, dogodek pa preiskujejo. V nezgodi ni bilo poškodovanih.

To je letos že drugi tovrsten incident, v katerega je bilo vpleteno kakšno od letal družbe United Airlines. Marca letos je namreč takoj po vzletu kolo odpadlo z njihovega letala Boeing 777, ki je iz San Francisca poletelo na Japonsko. Pilot je moral takrat opraviti zasilni pristanek.

Boeingova kalvarija se tako nadaljuje. Zaradi vrste varnostnih incidentov, povezanih z njihovimi letali, se je moral konec lanskega leta s položaja izvršnega direktorja podjetja posloviti Dave Calhoun. Vse skupaj se je začelo že pred leti s strmoglavljenjem dveh letal Boeing 737 Max leta 2018 oziroma 2019. V obeh nesrečah je skupno življenje izgubilo 346 oseb. Težavo, ki je prispevala k tragedijam, so takrat ugotovili in rešili, a se v zadnjih letih vrstijo drugi manjši incidenti, čeprav je družbe deležna precej večjega nadzora ameriških regulatorjev. Tako je denimo januarja letos z letala Boeing 737 max-9 letalske družbe Alaska Airlines med letom na višini slabih 5000 metrov odtrgalo vrata.

Boeing bo priznal krivdo

Kot je včeraj poročala Slovenska tiskovna agencija, je Boeing medtem z ameriškim pravosodnim ministrstvom dosegel dogovor glede dveh nesreč letala 737 max. Sodni dokumenti razkrivajo, da bo letalski velikan priznal krivdo, plačal 243,6 milijona dolarjev kazni, v naslednjih treh letih pa vložil najmanj 455 milijonov dolarjev v okrepitev programov za skladnost in varnost.

Dogovor je bil sklenjen, potem ko je pravosodno ministrstvo maja sklenilo, da je Boeing kršil prejšnjo poravnavo iz leta 2021, povezano z nesrečama. Boeing je po navedbah ministrstva ignoriral sporazum o odloženem pregonu, potem ko po strmoglavljenju letal ni uvedel ustreznega programa za skladnost in etiko za preprečevanje goljufij, še poroča STA. Družine žrtev v nesrečah so nad dogovorom razočarane in ga nameravajo spodbijati na sodišču.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste