Prvi v zgodovini

Porota soglasno: Trump je kriv po vseh točkah obtožnice

S.R./STA
31. 5. 2024, 06.54
Posodobljeno: 31. 5. 2024, 06.59
Deli članek:

V New Yorku se je včeraj z obsodilno sodbo zaključil prvi od več kazenskih procesov zoper nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Porota je Trumpa spoznala za krivega v vseh 34 točkah obtožnice ponarejanja poslovnih dokumentov.

Profimedia
Pred sodiščem so se zbrali tako Trumpovi nasprotniki ...

Gre za proces v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu. Sodnik Juan Merchan bo 77-letnemu Trumpu kazen izrekel 11. julija. Trumpu, nekdanjemu predsedniku in republikanskemu kandidatu na naslednjih volitvah, v najslabšem primeru grozijo štiri leta zapora, vendar pa so ameriški pravni komentatorji enotni v mnenju, da zaporne kazni ne bo dobil, ampak mu bo sodnik izrekel pogojno kazen, ker doslej še ni bil kaznovan, kazniva dejanja, za katera je bil obsojen, pa niso med najhujšimi.

"To je sramota, prirejeno sojenje, skorumpiran sodnik, tožilec s podporo Georgea Sorosa. Sem zelo nedolžen. Borim se za državo in ustavo. To je priredila vlada Joeja Bidna, da škoduje političnemu nasprotniku. Borili se bomo naprej, ker država gre k hudiču," je po izreku sodbe novinarjem povedal Trump.

Profimedia
kot njegovi podporniki.

Prvi v zgodovini

Tožilec Manhattna Alvin Bragg je vložil kazensko obtožnico zaradi plačila 130.000 dolarjev Stormy Daniels, kar je izvršil njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen. Trump mu je denar vrnil z obrestmi in to prikazal kot plačilo odvetniških storitev. Trump spolni odnos z Daniels leta 2006 zanika, prav tako zanika tudi, da bi vedel za Cohenovo plačilo igralki in se bo na odločitev porote pritožil. Ampak to sedaj več ni pomembno, saj ga je porota spoznala za krivega in je prišel v zgodovino kot prvi bivši predsednik ZDA z obsodbo za kaznivo dejanje.

Porota je po sklepnih nagovorih tožilstva zasedala le nekaj ur v sredo in četrtek, preden je prišla do soglasne odločitve, kar pomeni, da dvoma o Trumpovi krivdi ni bilo.

Trump lahko sedaj vodi predsedniško kampanjo do izreka kazni, ko se bo moral vrniti pred sodnika in sprejeti kazen, ki je lahko v najslabšem primeru tudi zapor do štirih let. Kljub obsodbi lahko po ustavi še vedno kandidira za predsednika ZDA. Večina analitikov meni, da mu Merchan zaporne kazni ne bo izrekel, vendar pa to ne pomeni konec nevšečnosti. Kot obsojenec za kazniva dejanja bo Trump izgubil del državljanskih pravic. Revija Forbes pojasnjuje, da volilne pravice na Floridi ne bo izgubil, ker ni bil obsojen tam, v New Yorku pa obsojenci lahko volijo, razen če so v zaporu. Izgubil pa je pravico do nošenja orožja, na Floridi, kjer ima bivališče, ne sme služiti kot član porote, v določenih državah pa ne sme opravljati določenih poklicev ali sedeti v upravnih odborih podjetij.

Ankete mu trenutno kažejo tesno prednost pred Bidnom, vendar pa je precejšen delež anketiranih republikancev napovedal, da ga v primeru obsodbe za kaznivo dejanje ne bo podprl.

Trump se sooča še s tremi kazenskimi pregoni zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 in nezakonite odtujitve tajnih dokumentov iz Bele hiše. Analitiki menijo, da se ti trije sodni procesi ne bodo končali pred novembrskimi volitvami.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste