Visoka zmaga

Video: Dallas na krilih izjemnega Dončića v veliki finale

S.R./STA
31. 5. 2024, 06.30
Posodobljeno: 31. 5. 2024, 06.36
Deli članek:

Dallas Mavericks tokrat ničesar niso prepustili naključju. Po visoki zmagi proti Minnesoti so se s skupnim rezultatom 3 proti 1 v zmagah uvrstili v finale lige NBA, kjer jih že čakajo Boston Celtics.

Profimedia
Dončić je dosegel 36 točk, od tega že v prvi četrtini 20.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić se je z Dallas Mavericks uvrstil v veliki finale severnoameriške lige NBA. Dallas je na peti tekmi konferenčnega finala na zahodu s 124:103 premagal Minnesoto Timberwolves. Petindvajsetletni Dončić je v 36 minutah in 35 sekundah na parketu dosegel 36 točk in ob tem dodal še deset skokov, pet podaj in dve ukradeni žogi. Iz igre je zadel 14 od 22 metov, od tega šest od desetih za tri točke. Ljubljančan je že v prvi četrtini dosegel 20 točk in svoji ekipi zagotovil prednost 16 točk. V drugi se je nato razigral še Kyrie Irving za kar 29 točk naskoka po polovici tekme (69:40). V drugem polčasu je Dallas nadzoroval potek dvoboja in po zaslugi razpoloženega zvezdniškega dvojca prišel do zanesljive zmage po slabši strelski predstavi na četrti tekmi.

Ob Dončiću, ki je po tekmi prejel nagrado za najboljšega igralca finala zahodne konference, je 36 točk dosegel tudi Irving (14/27 iz igre, 4/10 za tri točke). P. J. Washington je dodal 12 točk in sedem skokov, Daniel Gafford pa 11 točk in devet skokov. Na parket se je po poškodbi vratu na tretji tekmi vrnil novinec Dereck Lively ter dosegel devet točk in osem skokov.

Pri Minnesoti sta po 28 točk dosegla Karl-Anthony Towns (12 skokov) in Anthony Edwards (9 skokov).

Dallas se bo v finalu meril proti Bostonu, ki je na vzhodu s 4:0 v zmagah izločil Indiana Pacers. Medtem ko bo Dallas igral za drugi naslov v zgodovini (2010/11), bodo Celtics naskakovali rekordni 18. šampionski prstan v NBA.

Teksašani so v končnici najprej s 4:2 v zmagah izločili Los Angeles Clippers, nato pa v konferenčnem polfinalu s prav tako 4:2 še prve nosilce Oklahoma City Thunder. V konferenčnem finalu je Dallas tesno dobil obe prvi gostujoči tekmi, nato pa si po novi zmagi, prvi na domačem parketu zagotovil prednost s 3:0. Minnesota je nato znižala izid v zmagah, a nato znova pred domačimi gledalci pokleknila pred Teksašani na peti tekmi.

Dallas je šestič igral v konferenčnem finalu in tretjič napredoval do velikega finala. V sezoni 2005/06 so morali nato priznati premoč Miami Heat, isto franšizo pa so premagali v tekmovalnem obdobju 2010/11. V obdobju Luke Dončića so v konferenčnem finalu igrali tudi pred dvema letoma, ko so s 4:1 napredovali kasnejši prvaki Golden State Warriors. Takrat je nazadnje v velikem finalu igral tudi Boston.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste