ICJ

Izrael prejel še klofuto Meddržavnega sodišča

S.R./STA
24. 5. 2024, 16.27
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 16.34
Deli članek:

Izrael je danes prejel še en udarec z mednarodnih sodišč. Tokrat v obliki odločitve Meddržavnega sodišča, da mora Izrael nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi na jugu Gaze.

Profimedia
Meddržavno sodišče (ICJ)

Meddržavno sodišče (ICJ) je Izraelu že januarja in marca letos odredilo, da mora storiti vse, da prepreči genocidna dejanja v Gazi, in brez odlašanja zagotoviti nujno pomoč prebivalcem Gaze, danes pa je ti dve odločitvi znova potrdilo ter po navedbah predsednika ICJ Nawafa Salama s 13 glasovi proti dvema sprejelo še, da mora "Izrael nemudoma prekiniti vojaško ofenzivo in vsa druga dejanja v guverneratu Rafa, ki bi lahko za Palestince v Gazi povzročila razmere, ki bi privedle do njihovega delnega ali popolnega uničenja".

Salam je ob tem povedal, da "sodišče ni prepričano, da so prizadevanja Izraela za evakuacijo prebivalcev Gaze zadostna", humanitarne razmere v Rafi pa ocenjuje kot katastrofalne. Odkar je ICJ marca pozval Izrael, da mora brez odlašanja zagotoviti nujno pomoč prebivalcem Gaze, se je stanje še poslabšalo, je dodal.

Mednarodno sodišče v Haagu je danes odločilo tudi, da mora Izrael omogočiti dostop na območje Gaze vsem preiskovalnim misijam in organom, ki jih bodo Združeni narodi pooblastili za preiskavo domnev o genocidu, ter zagotoviti, da bo mejni prehod Rafa odprt za neovirano dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze.

Sodišče je ob tem Izraelu naložilo, da mora v enem mesecu poročati o napredku pri izvajanju ukrepov, ki jih je odredilo.

Do današnjih odločitev ICJ prihaja po tem, ko je Južna Afrika v začetku meseca vložila prošnjo za začasne nujne ukrepe, s katerimi bi Izraelu naložili, da ustavi svoje vojaške operacije na območju Gaze, vključno z mestom Rafa, kjer izvaja ofenzivo.

Na zaslišanju pred ICJ prejšnji teden je Južna Afrika opozorila, da je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo z napadom na Rafo. Izrael pa je v predstavitvi argumentov dejal, da je vojna v Gazi sicer tragična, vendar ne gre za genocid nad Palestinci, obtožbe Južne Afrike pa odločno zavrnil.

Izraelski predstavnik Gilad Noam je Južno Afriko pred sodiščem obtožil, da ima "skrite motive" za poziv k izraelskemu umiku iz Rafe, češ da ta začasni ukrep zahteva, ker "želi zagotoviti vojaško prednost za svojega zaveznika Hamas" in preprečiti poraz palestinskega islamističnega gibanja.

Gre sicer za del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Izrael se ob tem v zadnjem času sooča z vse večjim mednarodnim pritiskom, potem ko je glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan v ponedeljek sporočil, da zahteva izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh voditeljev Hamasa.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka