Našli razbitine

Foto in video: V helikopterski nesreči umrla iranski predsednik in zunanji minister

S.R.
20. 5. 2024, 06.33
Posodobljeno: 20. 5. 2024, 11.22
Deli članek:

V helikopterski nesreči v goratem predelu na severozahodu Irana sta umrla iranski predsednik Ebrahim Raisi in iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian.

Profimedia
Razbitine helikopterja, na katerem sta se nahajala iranski predsednik in zunanji minister.

Informacije o helikopterski nesreči, ki se je včeraj pripetila v iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan, so bile včeraj skope. Nesreča se je zgodila v gosti megli, ko se je 63-letni iranski predsednik Ebrahim Raisi v konvoju helikopterjev vračal z obiska v Azerbajdžanu. V gorati predel na severozahodu Irana so se podale številne ekipe reševalcev, mesto strmoglavljenja pa so iskali tudi z droni in drugimi plovili. V zgodnjih jutranjih urah so nato le našli razbitine. »Predsednik Raisi, zunanji minister in vsi potniki v helikopterju so v nesreči umrli,« je za tiskovno agencijo Reuters pod pogojem anonimnosti razkril nek iranski uradnik. Pojasnil je, da je helikopter v celoti pogorel. V konvoju so bili sicer trije helikopterji, pri čemer sta druga dva varno prispela na cilj.

Da so umrli »vsi potniki v helikopterju, ki je prevažal iranskega predsednika in zunanjega ministrstva,« je potrdila tudi iranska tiskovna agencija Mehr. Uradni poročil o vzroku nesreče še ni, da je iranska državna televizija poročala, da je helikopter trčil v vrh gore. Znano je, da so bile na območju razmere v času poleta izjemno slabe. Vladala je gosta megla. Po poročanju iranske tiskovne agencije Irna se je Raisi nahajal na krovu helikopterja ameriške izdelave Bell 212.

Potencialni kraj strmoglavljenja je prvi zaznal turški dron, turški pristojni organi pa so nato koordinate delili z iranskimi oblastmi. Vodja iranskega Rdečega polmeseca Pirhosein Kulivand je pozneje potrdil, da so razbitine našli, a da na kraju »ni znakov življenja.« Iz Rdečega polmesca so sporočili še, da v reševanju sodeluje 73 ekip reševalcev. 

Delo bo potekalo nemoteno

Iz iranske vlade so danes sporočili, da se bodo danes sestali na nujni seji, pri čemer se bo delo nadaljevalo nemoteno. Posle predsednika bo prevzel prvi podpredsednik Mohamed Mohber, ki ga je leta 2021 na ta položaj imenoval Raisi. V roku 50 dni morajo sicer potekati nove predsedniške volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Iranci so molili za zdravje predsednika Raisija.

Nasledil zmernega Rohanija

Raisi je predsednik od leta 2021, ko je nasledil zmernega Hasana Rohanija. V Iranu je septembra 2022 izbruhnil val protestov, ki jih je sprožila smrt iransko-kurdske ženske Mahse Amini v priporu, potem ko je bila aretirana zaradi domnevnega kršenja pravil o oblačenju, še poroča STA.

Zaradi vojne v Gazi so se napetosti v regiji ponovno povečale, po vrsti zaostrovanj pa je Teheran aprila letos izstrelil na stotine raket in izstrelkov neposredno na Izrael.

Raisi je v govoru po nedeljski inavguraciji jezu poudaril iransko podporo Palestincem. »Verjamemo, da je Palestina prvo vprašanje muslimanskega sveta, in prepričani smo, da Iranci in Azerbajdžanci vedno podpirajo prebivalce Palestine in Gaze ter sovražijo sionistični režim,« je dejal Raisi.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki ga Združene države Amerike in EU štejejo za teroristično skupino, je sporočilo, da ob bolečem dogodku izraža popolno solidarnost z Islamsko republiko Iran, njenim vodstvom, vlado in ljudstvom.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov