Kansas City

Video: Streljanje med parado zmagovalcev super bowla

G.G./STA
14. 2. 2024, 21.41
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 07.22
Deli članek:

Med parado zmagovalcev ameriškega super bowla v Kansas Cityju so danes odjeknili streli. Ubita je bil najmanj ena oseba, so sporočili gasilci. Najmanj 22 ljudi je ranjenih, od tega 8 otrok.

X
Policisti so intervenirali, ljudje so se razbežali.

Policija je potrdila tri aretacije, po internetu pa krožijo posnetki napada udeležencev proslave na strelca, ki so ga obvladali, pritisnili k tlom, mu vzeli pištolo in počakali do prihoda policistov, ki so moškega aretirali. Do streljanja je prišlo ob robu glavnega zbirališča navijačev oziroma zahodno od železniške postaje Union, kjer se je zbrala množica ob koncu parade igralcev ekipe Chiefs po ulicah Kansas Cityja. Motiv za napad še ni znan.

Župan Quinton Lucas je pohvalil policiste za hitro posredovanje in dejal, da so se pogumno podali proti kraju streljanja. Šefica policije Kansas Cityja Stacey Graves je dejala, da je zelo jezna, da se je lahko zgodilo kaj takšnega in to na dogodku, ki ga je varovalo več kot 800 policistov. Zvezna država Missouri ima sicer enega najbolj ohlapnih zakonov glede orožja v ZDA, kjer lahko do njega pride praktično vsak, ki se mu zaželi streljanja.

Župan Lucas se je pridružil raznim pobudam za omejitev dostopa do orožja v mestu, vendar pa imajo na državni ravni oblast republikanci, v ozadju pa je vrhovno sodišče ZDA, ki v sedanji sestavi sproti razveljavlja poskuse omejitve pravice do orožja na lokalnih ravneh. V Kansas Cityju s 500.000 prebivalci je bilo lani 182 umorov, večinoma s strelnim orožjem.

Kansas City Chiefs so v nedeljo v finalu lige NFL premagali ekipo iz San Francisca in tako z osvojitvijo Super Bowla ponovili lanski uspeh. Gre za zadnji primer strelskega napada na ameriških proslavah športnih dosežkov. Lani je bilo v streljanju v Denverju na proslavi zmage Denver Nuggets v finalu košarkarske lige NBA ranjenih več ljudi, pokalo pa je tudi na paradi v Teksasu, kjer je ekipa Texas Rangers proslavljala zmago v ameriškim ligi baseballa.

Na proslavi v Kansas Cityju je bil tudi republikanski guverner Missourija Mike Parson, ki je prav tako pobegnil pred streljanjem in kasneje sporočil, da je nepoškodovan ter to pripisal profesionalizmu varnostnih uradnikov. Z incidentom so seznanili predsednika Joeja Bidna v Washingtonu, ki je obljubil vso potrebno zvezno pomoč. Biden že več let zaman poziva kongres naj sprejme strožjo zakonodajo glede orožja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste