Nadležne žuželke

Bomo kmalu priča invaziji tudi pri nas?

M.G.
13. 10. 2023, 18.59
Posodobljeno: 8. 5. 2024, 16.58
Deli članek:

Posteljne stenice, s katerimi so imeli nedavno probleme v Londonu in Parizu, sedaj pestijo tudi prebivalce sosednje Hrvaške.

Profimedia
Takole izgleda nadležna žuželka, ki nam lahko še kako zagreni življenje.

Po tem, ko smo pred krakim poročali o invaziji stenic v Londonu in Parizu, imamo sedaj invazijo teh bitij dosti bližje nas. Iz hrvaškega obalnega mesta Reka tako poročajo, da ta nadležna bitja terorizirajo stanovalce enega izmed tamkajšnjih nebotičnikov. Prebivalci nebotičnika pravijo, da so razmere nemogoče, najbolj pa trpijo otroci, ki imajo bolj občutljivo kožo.

Reški župan Marko Filipović je po poročanju hrvaške nacionalne televizije HTV izjavil, da mesto za izvajanje dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije vsako leto nameni 410.000 evrov. Izvajajo jo dvakrat letno na območju celotnega mesta ter dodatno v središču mesta in na tržnici. Deratizacijo in dezinsekcijo opravijo tudi po vloženi prijavi.

Mesto Reka pokrije stroške teh ukrepov za skupne dele stavb, ne pa tudi za zasebna stanovanja, kjer stroške morajo pokriti lastniki. Ena izmed prebivalk stolpnice, Renata Bartula Bosanac je povedala, da je obupana, saj se žuželk nikakor ne morejo znebiti: "Ven pridejo ponoči. Našli smo jih v dnevni sobi, v otroški sobi, tudi pred vhodnimi vrati in na hodniku. Sprehajajo se po
stavbi in se verjetno širijo navpično, glede na to, da so tudi v stanovanju pod nami, pa tudi v 14. in 13. nadstropju. Otroci imajo po vsem telesu tudi po 30 ugrizov. Klicala sem na podjetje za dezinsekcijo, vendar so mi rekli, da ne morejo storiti nič, saj stenice prihajajo iz drugega stanovanja, kjer imajo tudi gnezdo."

Reško podjetje Dezinsekcije, ki se ukvarja z dejavnostjo, ki jo ima tudi v imenu, je prejelo naročilo za dezinsekcijo posteljnih stenic za štiri stanovanja v omenjenemu nebotičniku, ki bi jih naj izvedli danes. V podjetju Dezinsekcije so sicer skeptični, da bo dezinsekcija samo štirih stanovanj ustavila invazijo, saj je po njihovih besedah treba uničiti vsa gnezda, drugače se problem ne reši dolgoročno.

Kaj sploh so posteljne stenice?

Posteljne stenice so strah in trepet vsakega gospodinjstva, predvsem zaradi tega, ker se jih je zelo težko znebiti. Gre za žuželke, ki so velike približno 1-7 milimetrov in jih zatorej lahko vidimo s prostim očesom. So rumeno-rjave barve (po hranjenju so lahko tudi rdeče ali temno rjave). Razširjene so v zmerno toplih in tropskih področjih, hranijo se s krvjo in so odlične pri skrivanju, posledično jih je tudi težko odstraniti. Nimajo kril, so ovalne oblike, z izbuljenimi očmi. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih žepkastih vzmetnic (zato imajo novejše prevleke proti pršicam), oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi. V naše postelje jih običajno prinesemo s potovanj. So nočne živali in pridejo na plan ponoči zato, da se bodo hranile z našo krvjo. Brez sesanja krvi res lahko preživijo tudi več mesecev. Lahko napadejo tudi domače živali. Pik posteljne stenice je lahko neprijeten, saj pičeno mesto lahko kasneje močno srbi in se tudi okuži. Živijo v povprečju 6 – 12 mesecev, samice zležejo 2 – 3 jajčeca na dan, v roku 10 dni se jajčece izvali. Najboljše pogoje za razmnoževanje imajo takrat, ko so prisotni gostitelji, na katerih se hranijo. So odporne žuželke, preživijo pri temperaturi -10 stopinj C, odporne so tudi na pomanjkanje vlage.  Temperatura, višja od 45 stopinj C, jih uniči v sedmih minutah.

Rene Švajger, ki se ukvarja z dezinsekcijami je povedal kako neprijetne so stenice za odstranjevanje: "Zlezejo v vsako špranjo v steni, radiatorjih, v okvirje slik, zaredijo se pod parketom, preprogami. Zelo težko se jih je znebiti, saj najprej traja kar nekaj časa, da ugotovimo, kje točno so se zaredile, uspešna dezinsekcija pa zahteva več ciklov kemičnega zatiranja."

In kako se jih znebiti?

Seveda je najboljša rešitev, da pokličemo na pomoč profesionalne izvajalce dezinsekcij, na več načinov pa si lahko pomagamo tudi sami. Ker so stenice praktične vsepovsod, jih uničujemo na več načinov: učinkovita je kombinacija fizikalnih (sesanje s paro, pranje v višjih temperaturah, sušenje v sušilcih) in kemičnih metod (dezinsekcija). Pri potovanjih pregledamo področja kjer bi se stenice lahko nahajale, ob nakupu rabljenega pohištva pa le tega dodobra pregledamo. Ker so stenice aktivne ponoči jih je seveda čez dan težje najti, iskati jih moramo v šivih jogija, ob robovih posteljnih stranic, za stikali, vtičnicami, za slikami, ipd. Prav tako moramo vzmetnice in oblazinjeno pohištvo natančno presesavati, pomaga lahko ovijanje vzmetnic in oblazinjenega pohištva, ki prepreči, da posteljne stenice uidejo. Na koncu je treba opraviti dezinsekcijo s kemičnimi sredstvi, ki naj jo izvede profesionalec in nato spremljamo stanje.

6 znakov, da imamo stenice:

  • Vonj po starih umazanih oblačilih ali rji (Čuden, plesniv vonj, ki spominja na kup umazanih oblek. Če je stenic veliko se lahko po prostoru širi vonj po mrtvih stenicah in bubah, ki spominja na vonj rje.
  • Srbeči ugrizi (Rdečkasti in srbeči ugrizi na odkritih in lahko dostopnih delih telesa.)
  • Krvavi madeži na posteljnini ali oblačil (Iz ranic, ki jih naredijo stenice izteče kakšna kapljica krvi)
  • Temno rjave pikice (Drobne temnorjave pike v velikosti konice svinčnika, to so izločki stenic.)
  • Žive stenice
  • "Riževa zrnca" in rumenkaste lupine (Jajčeca stenic, težko jih je opaziti, po navadi jih najlažje opazimo na šivih in spojih vzmetnic ali na območjih za vzglavjem.)

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste