VIDEO: Protesti v Iranu se nadaljujejo

Iranska šolarka umrla, potem ko so jo varnostne sile preteple v šoli, so povedali njeni učitelji

E. J.
19. 10. 2022, 21.01
Posodobljeno: 19. 10. 2022, 21.41
Deli članek:

15-letna deklica Asra Panahi je prejšnji teden umrla na severozahodu Irana, potem ko so jo varnostne sile preteple med racijo v njeni šoli, poroča učiteljski sindikat. V Iranu medtem vre, poglejte videoposnetke.

Wikipedia
Urad ZN za človekove pravice je dejal, da je globoko zaskrbljen zaradi "nezmanjšanega nasilnega odziva varnostnih sil proti protestnikom ter poročil o samovoljnih aretacijah ter ubijanju in pridržanju otrok". Na fotografiji zadnja žrtev, 15.letna Asra, ki so jo varnostne sile do smrti preteple v šoli.

Deklica Asra Panahi je bila ena od več učencev, ki so bili poškodovani v incidentu v Ardabilu, piše v izjavi, ki jo je objavil iranski Koordinacijski svet sindikatov učiteljev. Kaj se je zgodilo?

Izjava Sindikata učiteljev Ardabil, ki jo je Koordinacijski svet učiteljskih sindikatov objavil na Telegramu, obtožuje oblasti, da so dekleta na srednji šoli Shahed v Ardabilu nezakonito prisilile k udeležbi na provladnem dogodku v sredo, na katerem so jim ukazali zapeti himno, ki hvali vrhovnega voditelja.

Na začetku dogodka je več študentov začelo vzklikati proti vladi, zaradi česar so varnostniki in varnostnice v civilu mnoge od njih žalili in pretepli, je navedeno v izjavi.

Pozneje, ko so se učenci vrnili v svoje učilnice, so vdrli v šolo in ponovno pretepli nekaj učencev. Sedem študentov je bilo ranjenih, 10 pa aretiranih, so dodali.

V izjavi piše, da je bila med ranjenimi tudi Asra Panahi, ki je kasneje umrla v bolnišnici. Toda uradniki so poročilo zavrnili in državna TV je povedala, da ima Asra težave s srcem, poroča BBC.

Twitter
Mahso Amini naj bi do smrti pretepla iranska moralna policija - njen zločin naj bi bili nepokriti lasje.

Začelo se je z Masho, nadaljuje se s protesti

Od protivladnih protestov pred mesecem dni po Iranu naj bi bilo ubitih več najstnic. Aktivisti in sorodniki za njihovo smrt krivijo varnostne sile, kar pa oblasti zanikajo.

Nemiri so izbruhnili po smrti Mashe Amini, 22-letne ženske, ki je umrla v priporu in ki jo je 13. septembra aretirala policija za morale v Teheranu zaradi domnevnega kršenja strogih iranskih pravil, ki od žensk zahtevajo, da si lase pokrijejo s hidžabom.

Pred dvema tednoma so učenke začele demonstrirati v učilnicah, na igriščih in na ulicah, v znak podpore protestom žensk proti zakonu o hidžabu in klerikalni ustanovi brez primere.

Videoposnetki, objavljeni na spletu, jih prikazujejo, kako mahajo z naglavnimi rutami po zraku, se soočajo z moškimi uradniki in vzklikajo slogane, kot sta "Ženska, življenje, svoboda" in "Smrt diktatorju" - s sklicevanjem na vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja, šiitskega muslimanskega duhovnika, ki ima zadnjo besedo pri vseh državnih zadevah. 

Protesti zaradi smrti Ashre

Smrt Asre je sprožila proteste prebivalcev Ardabila. Videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo množico, ki vzklika "Svoboda, svoboda, svoboda", varnostne sile pa se spopadajo s protestniki, ki mečejo kamenje.
Državna TV je navedla, da je Asrin stric v intervjuju dejal, da je imela težave s srcem in da je bil vzrok njene smrti zastoj srca.

Sorodniki dveh drugih najstnic, ki sta umrli med nedavnimi nemiri - Nika Shakarami in Sarina Esmailzadeh - sta dali podobne intervjuje za državno televizijo in ponovili uradno pripoved, da varnostne sile niso odgovorne.

Član parlamenta Ardabila Kazem Musavi je medtem za novičarsko stran Didban Iran povedal, da si je Ashra vzela življenje z zaužitjem tablet.

Odziv ZN

Urad ZN za človekove pravice je dejal, da je globoko zaskrbljen zaradi "nezmanjšanega nasilnega odziva varnostnih sil proti protestnikom ter poročil o samovoljnih aretacijah ter ubijanju in pridržanju otrok".

"Nekateri viri kažejo, da je bilo kar 23 otrok ubitih in veliko drugih ranjenih v najmanj sedmih provincah zaradi streliva, kovinskih kroglic iz neposredne bližine in smrtonosnih pretepov," je v torek povedala tiskovna predstavnica Ravina Shamdasani.

Dodala je, da so varnostne sile vdrle tudi v številne šole in aretirale otroke, nekatere ravnatelje pa so aretirali, ker niso sodelovali z varnostnimi silami.

Prejšnji teden je iranski minister za izobraževanje tudi potrdil, da je bilo nedoločeno število otrok poslanih v "psihološke centre", potem ko so bili aretirani domnevno zaradi sodelovanja v protestih.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste