Kako lahko jeste bolje?

Zakaj je jesti hitro, poceni hrano v resnici dražje

Tina Lucu
19. 10. 2022, 20.52
Posodobljeno: 17. 11. 2024, 21.02
Deli članek:

Smutiji s semeni čije so drago razkošje, toda osnovna živila, kot so korenje, leča in krompir, so poceni, tudi če izberete malo boljšo kakovost, in to od domačih proizvajalcev. V resnici je ceneje jesti zdravo in izbrano hrano, morda zanjo odšteti kakšen cent več, kot posegati po kalorični in poceni hrani. Naj vam povemo, zakaj.

Profimedia
/

Velikokrat slišimo, da uravnotežena, skrbno izbrana polnovredna hrana stane več kot nezdrava. Študenti pravijo, da bi radi jedli bolje, a si tega ne morejo privoščiti. Z njimi se strinjajo upokojenci in družine z nižjimi prihodki. Obstaja močno prepričanje, da kuhanje iz nič stane celo premoženje, in ker je cena obrokov, ki jih lahko vzamemo s seboj, poceni, kos pice le dober evro, burek nekaj več, večina nima motivacije, da bi spremenila svoje navade.

V zadnjem desetletju mediji veliko prostora namenijo zdravi prehrani in rednemu gibanju, vse več pa je tudi prispevkov o stroških zdrave prehrane, kar seveda vpliva na ljudi. A v resnici skrbno izbrana živila, za katera vemo, od kod prihajajo, ne stanejo veliko več kot tista manj kakovostna, zelo pomembno pa je, da si vzamemo čas za kuho in doma pripravljene obroke, ki so praviloma najcenejša izbira zdravega prehranjevanja. Zato je nakupovanje v trgovinah, ki jih poznate že vrsto let in za katere veste, da sodelujejo s slovenskimi kmeti in proizvajalci, zelo pomemben korak k bolj zdravim prehranjevalnim navadam.

Bolj zdrava izbira je pogosto cenejša

Naj damo samo primer, zakaj je zdrava prehrana velikokrat cenejša, pa čeprav je prvi vtis povsem drugačen. Če uporabimo merilo cene na kalorijo, se sladica z manj maščobami zdi dražja od navadne, saj vsebuje manj kalorij. Toda raziskave, ki primerjajo ceno na enoto teže hrane iz iste skupine živil, kažejo, da so zdrave izbire pogosto cenejše – na primer 200 g čičerke v primerjavi z 200 g
slanine. To je bolj smiselno merilo, saj večina ljudi ob kupovanju hrane razmišlja o količini, ki jo kupujejo, in ne o tem, koliko kalorij dobijo za svoj denar. 

Spreminjanje navad

Širjenje pasu ali po domače debelost je vse večja težava javnega zdravja. Po svetu se je stopnja debelosti od leta 1975 potrojila. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima več kot 1,9 milijarde odraslih čezmerno telesno težo, od tega jih je 650 milijonov
debelih.

Mlajša generacija je še posebno prizadeta zaradi visokokalorične hrane (in pijače) z nizko hranilno vrednostjo, zelo
slabo pa je na zdrave navade vplivala tudi epidemija. Slovenski šolarji so v zadnjih dveh letih pridobili kilograme in izgubili gibalne sposobnosti, zato je zelo pomembno, da se na družinske krožnike vrne zdrava, kuhana domača hrana, prav tako na urniku ne smejo manjkati redno gibanje in izleti na bližnji hrib ali vsaj športno igrišče. Zato znova poudarjamo, da je pomembno nakupovanje ali pri kmetih iz okolice ali v trgovinah, za katere veste, da sodelujejo z domačimi proizvajalci.

/
/

Dobre navade se oblikujejo v otroštvu
Zaradi visoke ravni sladkorja, maščob in soli so otroci izpostavljeni povečanemu tveganju za sladkorno bolezen tipa 2 in
bolezni srca, da ne omenjamo slabih zob. Morda bolj skrb vzbujajoče je, da se navade, ki se oblikujejo v otroštvu, ohranijo vse
življenje. To je tragedija, ker se je tem težavam mogoče izogniti prav z dobro izbrano hrano. Bistvo zdrave prehrane v resnici niso stroški, ampak znanje, veščine in čas, ki pa ga imamo seveda vsi premalo. A obstajajo tudi hitri in zdravi obroki.

Zaradi cen mesa, rib in mlečnih izdelkov, vse več »superživil« in višjih stroškov ekoloških pridelkov smo prisiljeni misliti, da je
zdrava hrana draga. Ni nujno, da hranljiva hrana stane celo premoženje. Smutiji s semeni čije so drago razkošje, osnovna živila – korenje, leča, krompir – so poceni kot čips.

Pogosto je zadnja stvar, ki jo ljudje želijo narediti na koncu dolgega dneva, kuhanje, zato so poceni obroki za s seboj privlačna rešitev. Ljudje z nižjimi prihodki bodo verjetneje kupovali kalorično hrano namesto sadja ali zelenjave, ker je bolj nasitna. A čeprav
vas lahko burger s sirom nasiti za dalj časa kot jabolko, je nezdrava hrana škodljiva za naše zdravje.

V zelo kratkem času je mogoče skuhati nasiten in zdrav obrok, kar smo večkrat z recepti pokazali tudi v naši reviji. Na primer:
sestavine za gratinirano bučko, paradižnik in sir stanejo 50 centov, kuhanje pa traja osem minut. Je bolj zdravo in cenejše kot hrana za s seboj.

Kako torej lahko jeste bolje?

Meso in ribe so med najdražjimi izdelki na nakupovalnem seznamu, medtem ko rastlinske beljakovine pogosto stanejo manj. Stročnice (fižol, grah in leča) so hranljive, poceni in se dobro obnesejo namesto mesa. Priporočamo vam, da si od enkrat do
dvakrat na teden privoščite vsaj ribe, ker je to dolgoročno dobro za vaše zdravje in navade vaših otrok.

Naj vas draga »superživila« ne zavedejo. Ta izraz so si izmislili mediji in veliko tako imenovanih zdravstvenih trditev o superživilih ostaja nedokazanih. Dokazano je, da preprosto povečanje obsega in raznovrstnosti sadja in zelenjave v prehrani zmanjša tveganje za slabo zdravje in da to ni nujno drago. Najbolje je, da kupujete lokalno sadje in zelenjavo, jabolka, hruške, grozdje … Za zdravo prehrano ni potrebna nobena eksotika. Zamrznjeno, konzervirano in posušeno sadje in zelenjava sta pogosto cenejša od svežega, vendar ohranita svoje hranilne vrednosti. Prav tako se hranijo dlje, kar pomeni manj zavržene hrane.

Po večje nakupe prehranskih izdelkov se vedno odpravite z nakupovalnim seznamom. Ne pustite se zavesti impulzivnim nakupom samo zato, ker so izdelki v akciji. Z doma sestavljenim nakupovalnim listkom okvirno načrtujte tudi prihodnje obroke in potrebne sestavine zanje. 

Zapomnite si, da cena ni vedno odsev kakovosti. Branje deklaracije vam omogoča najboljši vpogled v sestavo (in s tem kakovost) izdelka, denarnica pa vam bo hvaležna, če boste primerjali cene posamezne vrste izdelkov – vendar preračunane na 100 g/ kg/l.

Profimedia
/

Primer zdravega in poceni obroka

OMLETA S PIŠČANCEM IN GOBAMI

Sestavine za 4 osebe:
250 g svežih gob
150 g brokolija
sol, 1 čebula
3 stroki česna
1 majhen korenček
400 g fileja piščančjih prsi
olje, sveže mleti poper
3 žlice ostrigove omake
3 žlice sojine omake
8 jajc, 8 žlic mleka
zelišča za posipanje

Postopek:

1. Očistite gobe in jih sesekljajte. Očiščen brokoli razdelite na majhne brstiče in jih 1 minuto kuhajte v vreli slani vodi. Olupite čebulo, česen in korenje ter vse skupaj sesekljajte.

2. Oplaknite meso, ga zrežite na kocke in popecite na olju. Dodajte čebulo, česen, sesekljane gobe in korenje. Začinite s soljo in poprom ter vse skupaj dušite 10–15 minut.

3. Jajca ubijte v skledo, dodajte mleko, sol in poper in jih dobro stepite. V ponvi segrejte olje in na njem specite 4 omlete. Obložite jih s pripravljenim nadevom in potresite z zelišči.