Svet

Bravo Hillary, bravo Trump

T.C.
21. 2. 2016, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsedniška kandidata republikanske stranke Donald Trump in demokratske Hillary Clinton sta upravičila vlogi favoritov in v soboto zvečer zmagala na republikanskih strankarskih volitvah ter demokratskih strankarskih zborovanjih v Južni Karolini oziroma Nevadi.

Reuters
Trump v vsej svoji veličini.

Clintonova je vsaj začasno v Nevadi zaustavila pohod senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa po njegovi veliki zmagi na strankarskih volitvah v New Hampshiru, ankete pa ji napovedujejo tudi gladko zmago čez teden dni v Južni Karolini, kjer ima veliko prednost pri temnopoltih demokratskih volivcih.

Reuters
Hillary Clinton

V Nevadi je osvojila 53 odstotkov glasov, Sanders pa 47 odstotkov. Osvojila je tudi 19 delegatov iz države za nacionalno konvencijo stranke. Vendar pa Sanders ostaja, saj je osvojil 15 delegatov. Za končno zmago jih je potrebno zbrati skupno 2383.

Po štetju jih ima sicer Clintonova doslej že 503, Sanders pa 70. Všteti so tudi tako imenovani super-delegati, to so ugledni člani stranke, ki na konvenciji glasujejo po svoje ne glede na izide volitev. Kasneje si sicer lahko še vedno premislijo.

Clintonova ima sedaj dobro izhodišče pred tako imenovanim super torkom 1. marca, ko bo na vrsti kar 11 tekem naenkrat. Njena prednost je velika na jugu ZDA, kjer je več temnopoltih in manjšin, Sanders pa se ji je v anketah približal v državah severovzhoda in tam, kjer je večina volivcev belih.

Sanders je nasprotnici čestital za zmago, vendar dejal, da ima njegova kampanja še vedno veter v hrbtu. Olajšana Clintonova, ki je izgubila veliko prednost v anketah iz lanskega leta, pa je v zmagoslavnem nagovoru podpornikom napovedala delo za združitev Američanov, boj za delovna mesta in večjo pravičnost, kar so teme, ki jih poudarja tudi Sanders.

Reuters
Trump

Na republikanski strani trenutno kaže, da newyorškega milijarderja Donalda Trumpa ne bo mogoče ustaviti na poti do nominacije. Vodi namreč tudi v anketah Nevade, kjer bodo imeli republikanci strankarska zborovanja v torek, vodi pa tudi v večini držav, ki bodo na vrsti 1. marca. Teksaški senator Ted Cruz je v prednosti le v domači državi.

Trump je v Južni Karolini osvojil 33 odstotkov glasov in 44 delegatov za konvencijo. Skupaj jih ima 61, za zmago pa jih je potrebnih 1237. Iz Južne Karoline bo dobil še nekaj delegatov, ki gredo zmagovalcem posameznih kongresnih okrožij. Na drugo mesto se je s 23 odstotki glasov uvrstil kandidat vodstva stranke in tradicionalnih republikancev, floridski senator Marco Rubio, ki je doslej zbral deset delegatov.

Šele tretji je bil predstavnik konservativnega krila stranke Cruz, ki je osvojil 22 odstotkov glasov pred nekdanjim guvernerjem Floride Jebom Bushem. Ta je osvojil le nekaj več glasov kot guverner Ohia John Kasich, s katerim sta si razdelila okoli osem odstotkov glasov. Zadnji je bil s sedmimi odstotki temnopolti zdravnik Ben Carson.

Kasich in Carson sta zagotovila, da bosta vztrajala v tekmi, Bush pa je odstopil, saj je bila Južna Karolina njegova zadnja priložnost, da se prebije iz ozadja, kamor ga je potisnil Trump, ki ga je vse od razglasitve kampanje lani poleti silovito napadal, Bush pa ni našel pravega odgovora.

Republikanska stranka se je spremenila in se premaknila v desno, demokratska prav tako s premikom v levo, na zmago novembra pa lahko računa kandidat, ki bo znal privabiti tudi sredino.

Reuters
Hillary Clinton

Pri demokratih naj bi bila to Clintonova, pri republikancih pa Trump, ki zmaguje pri skoraj vseh kategorijah republikanskih volivcev. Tako pri zelo konservativnih kot tudi zmernejših. Cruz na kaj več kot na podporo zelo konservativnega dela stranke ne more računati, zato vodstvo Trumpa, ki je doslej uspel užaliti večino volivcev v ZDA, jemlje kot manjše zlo.

Cruz je po tretjem mestu dejal, da je edini kandidat, ki je doslej uspel premagati Trumpa - v Iowi - in zatrdil, da "politični kartel v Washingtonu" že silovito trepeta pred njegovo zmago. Skoraj tako kot Trump prvega, pa je bil tretjega mesta in Bushevega odstopa vesel Rubio, ki pričakuje, da bo dobil Busheve volivce in denar donatorjev, ki so čakali na nekoga, ki ga lahko podprejo proti Trumpu in Cruzu.

Trump pravi, da bo tudi on dobival volivce kandidatov, ki odstopajo, čeprav je jasno, da Bushevih ne bo. Dobil bo del Carsonovih, ko bo ta spoznal, da ne more računati na uspeh in morda del Cruzovih, če bo kdaj odstopil. Na Busheve volivce sedaj računa tudi Kasich skupaj z volivci držav srednjega zahoda in severovzhoda ter morda tudi skrajnega zahoda ZDA, ki veljajo za bolj zmerne od tistih na jugu.

"On vas ima rad," je navdušenim Trumpovim privržencem v Columbii povedala soproga slovenskega rodu Melanija, ki doslej ni bila znana po javnih političnih nastopih, tokrat pa je uslišala moža, ko jo je zaprosil, naj nekaj pove. Povedala je tudi, da bo njen mož najboljši predsednik ZDA.

Trump je po drugem mestu v Iowi in prvem mestu v New Hampshiru osvojil tudi konservativno Južno Karolino, čeprav si je drznil zmešnjavo na Bližnjem vzhodu zvaliti na nekdanjega republikanskega predsednika Georga Busha mlajšega zaradi vojne proti Iraku.

Busha je obtožil, da ni zavaroval Amerike pred terorističnimi napadi 11. septembrom 2001, poleg tega pa se je še zapletel v spor s papežem Frančiškom glede izgona nezakonitih priseljencev in napovedi izgradnje zidu na meji z Mehiko.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov