Svet

Mir − mrtva beseda na papirju

Črt Kaker
14. 10. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bližnji vzhod je krizno žarišče. Napetost med Palestinci vse bolj narašča. Pozivi k ustavitvi nasilja do zdaj še niso zalegli. Umirajo Palestinci in umirajo Izraelci, politika pa le nemo gleda in si mane roke.

Reuters

Deček na tramvajskih tirih. Krvavi, nekaj minut pred tem ga je ustrelil izraelski vojak. Uradno v samoobrambi, ker naj bi pred tem zabodel izraelskega priseljenca, ki se je naselil na zasedenem palestinskem ozemlju.

Štirinajstletni Hasan je ležal na tleh v mlaki krvi, hlastal je za zrakom, prosil za pomoč, a je ni dobil. Sodeč po videoposnetku, ki je zaokrožil po svetovnem spletu, se je okrog prestrašenega umirajočega dečka zbrala množica Izraelcev. Mnogi so ga fotografirali, ga žalili, mu privoščili počasno in bolečo smrt. Pomagal ni nihče. Deček je pozneje izkrvavel na ulici. Pri sebi ni imel noža. Tudi nož, ki ga je imel izraelski policist, ni bil krvav, so nekaj ur po krvavem dogodku sporočile človekoljubne organizacije.

arhiv

NASILJE, KI ROJEVA NASILJE

Razmere na Zahodnem bregu so napete že vse od sredine septembra, ko so pred mošejo Al Aksa v starem delu Jeruzalema več dni potekali protesti in spopadi med palestinskimi protestniki in izraelsko policijo. Izraelski varnostni organi so takrat za več dni Palestincem prepovedali vstop v stari del Jeruzalema, premier Benjamin Netanjahu pa je napovedal »dosmrtni boj proti palestinskemu terorizmu.« Palestinski voditelj Mahmud Abas je med zasedanjem generalne skupščine Združenih narodov Izrael obtožil zaostrovanja napetosti. Palestinsko gibanje Hamas, ki je med revnimi Palestinci izjemno priljubljeno, saj upravlja številne šole in nudi socialne programe, je razglasilo novo intifado, s katero želijo »osvoboditi okupirani Jeruzalem.«

Tako je že skoraj mesec dni Zahodni breg v primežu nasilja, ki mu ni videti konca. Po umoru dveh izraelskih priseljencev v začetku meseca so se razmere le še poslabšale. Protestni in napadi so postali del vsakdana, nasilje je ušlo nadzoru, izraelska vojska in policija pa se na vsak napad in protest odzoveta z orožjem.

Reuters

NAPADI, KI JIM NI VIDETI KONCA

Jeruzalemčani v zadnjih tednih živijo v strahu. Bojijo se zapustiti svoje domove, bojijo se za življenja. Včeraj dopoldne je bilo v napadu dveh Palestincev na mestni avtobus ubit šestdesetletni Izraelec, šest oseb je bilo hudo ranjenih. Izraelci so enega napadalca ubili, drugega pa hudo ranili. Le nekaj minut zatem je drugi Palestinec z avtom zapeljal v množico ljudi, ki so čakali na avtobusni postaji, nato se je nanje spravil še z nožem. Podoben napad se je nekaj ur pred tem zgodil v Tel Avivu. V včerajšnjih napadih so bili ubiti trije Izraelci.

V slabem mesecu dni je bilo v spopadih med Izraelci in Palestinci vključno z včerajšnjimi napadi ubitih deset Izraelcev in kar sedemindvajset Palestincev (od tega po podatkih izraelske policije enajst napadalcev), večinoma mladostnikov.

Reuters

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste