Slovenija

Ob begunskem valu bo vlada 'uporabila vse možne ukrepe, ki so jim na razpolago'

STA/G.G.
14. 10. 2015, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je seznanjena z izjavo zunanjega ministrica Karla Erjavca, da bi morala Slovenija zapreti mejo, če jo bo Avstrija. Pravi, da je to njegovo stališče, a da se zavedajo vseh tveganj, ki izhajajo iz nekontroliranih, masovnih, mešanih migracijskih tokov in kaj to lahko pomeni za nacionalno varnost.

STA
V javnosti so se pojavili očitki, da policisti na Hrvaško nezakonito vračajo tujce, ki naj bi podali namero za vložitev prošnje za mednarodno zaščito v Sloveniji.

sta

Kot pojasnjuje ministrica, bodo ob morebitnem novem migrantskem valu "uporabili vse možne ukrepe, ki so jim na razpolago". Prioriteta notranjega ministrstva in policije je namreč ohranitev učinkovitega nadzora meja in obvladovanje situacije oziroma obvladovanje vseh groženj javnemu redu in miru ter zdravju, je razložila.

Ukrepi za zagotovitev nadzora nad migracijami, njihov obseg in intenzivnost, pa so odvisni od varnostne situacije, pravi ministrica, zaradi česar je zdaj še prezgodaj govoriti o konkretnih ukrepih. Vendar pa, dodaja, v tem trenutku ne moremo govoriti, da se meja zapira.

Pomemben dejavnik pri sprejemanju ukrepov v Sloveniji so razmere v Nemčiji. Če bo Nemčija spremenila svojo politiko, se bosta temu prilagodili Avstrija in Madžarska in temu primerno tudi Slovenija, je danes povedala.Za zdaj napoveduje le, da bodo v primeru novega večjega navala migrantov tako kot do zdaj delovali učinkovito, "s polnim razumevanjem za stiske teh ljudi, ki prihajajo, a ob upoštevanju omejenih zmogljivosti države".

Migracijske tokove na ministrstvu spremljajo ves čas. Ni izključeno, da bo veliko število migrantov potovalo čez Slovenjo, zato se na njihov prihod ves čas aktivno pripravljajo, predvsem glede zagotavljanja kapacitet, je razložila. Ker je nastopil čas neugodnih vremenskih razmer, morajo iskati nove, zidane in ogrevane namestitvene zmogljivosti, pri tem pa se bo angažirala celotna vlada, je še povedala novinarjem.

Györkös Žnidarjeva je danes svojim ministrskim kolegom na seji predstavila aktivnosti ob prvem begunskem valu, ki je Slovenijo zajel med 17. in 22. septembrom. V tem času je v Slovenijo vstopilo 3500 migrantov, pristojni organi pa so bili po besedah ministrice na njihov prihod zelo dobro pripravljeni, "migrante so ustrezno oskrbeli, ponudili nastanitev, izvedli ustrezne postopke in omogočili, da so svojo pot lahko čim prej nadaljevali v ciljne države".

Ministrica je poleg vloge policije v tistih dneh izpostavila še vlogo uprave za zaščito in reševanje, civilne zaščite, humanitarnih organizacij in Slovenske vojske. Spomnila je tudi na razpoložljivost zdravstvenih delavcev ter na usklajeno in uspešno sodelovanje z občinami.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste