Slovenija

Nova šefa slabe banke

Žiga Kariž
14. 10. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je vlada iz vodstva DUTB odstranila vodilna moteča moža, je zdaj poskrbela še za njuno zamenjavo. Glavni izvršni direktor bo tako Madžar Imre Balogh, glavni neizvršni direktor pa Marko Simoneti.

Linkedin

Imre Balogh

Petinpetdesetletni Imre Balogh, ki bo zdaj glavni operativec v banki, je slovenski javnosti znan kot predsednik izredne uprave Probanke, ki jo je imenovala Banka Slovenije po tem, ko se je odločila za njeno likvidacijo. Ko je marca vlada izvedla prvo čistko v DUTB, je kot neizvršni direktor postal tudi član upravnega odbora DUTB. V povezavi z zapleti na DUTB se Balogh praktično ni oglašal. Kot novi član vodstva slabe banke se je tudi izognil kritikam in odgovornosti za zaplete, ki so odnesli švedsko vodstvo.

V življenjepisu Balogha lahko preberemo, da ima kar 24 let izkušenj v bančništvu, pred tem pa je tri leta deloval tudi v akademski sferi. Večino časa je deloval v madžarski banki MKB. Gre za četrto največjo madžarsko banko, prvo, ki so jo naši sosedje leta 1994 privatizirali in kontrolni delež prepustili bavarski deželni banki Bayern LB. Balogh je bil član upravnega odbora banke od leta 1990, preden je prišel v Slovenijo, pa je bil tako glavni finančnik banke, vodja poslovanja z poslovnimi subjekti in tudi namestnik izvršnega direktorja. Deloval je tudi v nadzornih odborih različnih podjetij in je sodeloval pri pripravi evropske finančne zakonodaje. Izobrazbo je dobil na univerzi Corvinus v Budimpešti, podiplomski študij pa je opravil tudi na elitnih univerzah Harvard, Sussex in Pennsylvania (Warton school).

Sodelavci iz Probanke zanj pravijo, da je zelo angažiran in velik strokovnjak. Probanko naj bi »vzel za svojo«, kot se je izrazil naš vir. Bil naj bi zelo zavzet za reševanje težav in hkrati tudi zelo dostopen za sodelavce. Čeprav je že zdaj sodeloval pri vodenju DUTB in bil kar precej v Ljubljani, pa njegove angažiranosti na dveh mestih v Probanki menda niso občutili. O madžarskem strokovnjaku so veliko pohvalnih besed spisali tudi njegovi kolegi iz mednarodnih institucij in madžarskih bank, kar lahko preberemo tudi na kadrovskem spletnem portalu Linkedin.

Balogh je položaj začasnega glavnega izvršnega direktorja nastopil včeraj in ga bo opravljal do izvedbe mednarodnega razpisa za stalnega izvršnega direktorja. Njegova plača bo skladna z veljavno plačno politiko DUTB, njegov položaj neizvršnega direktorja pa bo medtem miroval.

sta

Marko Simoneti

Marko Simoneti je slovenski javnosti seveda bolj znan, saj se je v zadnjih 25 letih pojavljal v različnih bolj ali manj vidnih funkcijah. V letu 1989 je kot podsekretar v Zveznem izvršnem svetu sodeloval pri pripravi zakonodaje na področju preoblikovanja družbenih podjetij in pri nastajanju državnih institucij za izvedbo privatizacije v bivši Jugoslaviji. V letih 1990–1993 je bil prvi direktor Agencije RS za prestrukturiranje in privatizacijo. Sodeloval in vodil je pogajanja s tujimi investitorji v prvih večjih privatizacijskih transakcijah v Sloveniji (Eta Cerkno, Količevo, Tobačna Ljubljana). Izkušnje z reševanjem podjetij v težavah in prestrukturiranjem je dobil že v letih 1992–1993, ko je sodeloval s Skladom RS za razvoj pri projektu prestrukturiranja največjih 100 podjetij s finančnimi težavami v poslovanju.

Kot svetovalec Svetovne banke, EBRD, EU-PHARE, EU-TACIS je sodeloval pri pripravi reform na področju privatizacije, financiranja in razvoja podjetij v številnih tranzicijskih državah: Madžarski, Moldaviji, Gruziji, Iranu, Rusiji, Latviji, Poljski, Bosni in Hercegovini ter takratni Jugoslaviji.

Sodeloval pri pripravi prve slovenske zakonodaje o investicijskih skladih in trgu vrednostnih papirjev ter bil podpredsednik prvega strokovnega sveta ATVP, pozneje pa član NS Ljubljanske borze, d. d., in predsednik NS DZU Medvešek Pušnik. V letu 2001 je bil s strani Vlade RS imenovan za predsednika Komisije za privatizacijo NLB in je dve leti vodil pogajanja s tujimi strateškimi investitorji. V letih 2005–2009 je bil predsednik uprave Ljubljanske borze, d. d. Kot član Strateškega gospodarskega sveta Vlade RS in Odbora za reforme (2005–2006) je vodil skupino za privatizacijo in razvoj finančnega sektorja. Od konca leta 2009 do srede leta 2012 je opravljal funkcijo predsednika NS Nove Ljubljanske banke. Marko Simoneti je aktiven tudi v akademski sferi. Ima naziv izrednega profesorja za denar in finance s strani Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Njegova predavanja obsegajo poslovne finance, javne finance in delovanje finančnih institucij in trgov, tako za dodiplomski in podiplomski študij na pravni fakulteti in fakulteti za družbene vede. Kot nosilec predmeta predava tudi na Banking MBA v okviru Vienna University Executive Academy na Dunaju in na Consortium MBA v Skopju.

Sta

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste