Svet

Ameriški republikanci pred "državljansko vojno"

STA
28. 9. 2015, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa John Boehner je v nedeljo na televiziji CBS svaril pred lažnimi preroki v lastni republikanski stranki in priznal, da je imel papež Frančišek vpliv na njegovo odločitev o odstopu s položaja in odhodu iz kongresa pred iztekom mandata.

Wikipedia

Boehner je v petek presenetljivo sporočil, da bo prihodnji mesec odstopil, v nedeljo pa je svojo odločitev malce podrobneje razložil. Odstop je nameraval napovedati šele novembra, vendar pa ga je papež s svojimi besedami o tem, da je potrebno končati delitve, prepričal, da to stori že sedaj. Boehner je skrajneže v svoji stranki že pred dvema letoma svaril pred blokado proračunskega financiranja vlade in ostaja prepričan, da so nove grožnje o podobnem ukrepu nore.

Pripadniki gibanja čajanke so predlani zahtevali, da se demokrati in predsednik Barack Obama odpovedo zdravstveni reformi, preden bodo potrdili proračunsko porabo. Boehner se je zavedal, da demokrati v to ne bodo nikoli privolili in se je pogajal z Obamo ter dosegel dogovor, ki so ga čajankarji torpedirali. Javnost je za krizo krivila republikance in Boehner ter vodja senatnih republikancev Mitch McConnell sta se zaklela, da tega ne bodo več počeli.

Boehner je skrajneže v svoji stranki že pred dvema letoma svaril pred blokado proračunskega financiranja vlade in ostaja prepričan, da so nove grožnje o podobnem ukrepu nore.

Boehner je prepričan, da lahko republikanci spet osvojijo Belo hišo, če bodo dokazali, da znajo vladati. S skrajneži, ki jih je vse več, to ni mogoče. "Ustanovni očetje ZDA so naredili sistem, v katerem večina ne more kar delati vse, kar hoče. Hoteli so, da imamo tale dolgotrajen proces, v katerem spremembe prihajajo počasi. Za nekatere je to, kot kaže, prepočasi," je dejal Boehner, ki vztraja, da je predsedniški kandidat TedCruz iz Teksasa navaden osel.

Cruz skuša v senatu blokirati vsak zakonodajni kompromis in na svoji strani ima del republikanskih volivcev, ki pa so mu doslej v kampanji ušli k milijarderju Donaldu Trumpu, ker ima ta še manj dlake na jeziku od Cruza in ga ni strah užaliti nikogar. Na žalost republikancev je užalil dva volilna bloka, brez katerih je pot do Bele hiše nemogoča in to so ženske ter Latinoameričani.

Čajankarji, ki se skušajo izenačiti s prvimi uporniki proti britanski kolonialni nadvladi, so tokrat zahtevali blokado financiranja vlade, če ne bodo ukinili proračunskih sredstev za Načrtovano starševstvo, to je organizacijo, ki Američankam pomaga pri splavu.

Demokrati v to ne bodo pristali, česar se Boehner zaveda in je napovedal odstop. V nedeljo je povedal, da blokade ne bo, kar pomeni, da bo skupaj z zmernimi republikanci in demokrati poskrbel za potrditev ustrezne zakonodaje do srede opolnoči, ko poteče rok za podaljšanje financiranja vlade.

Od republikanskih predsedniških kandidatov je podporo Boehnerju jasno izrekel le nekdanji guverner Floride Jeb Bush. Trump ne ve, kaj se dogaja, senator s Floride Marco Rubio, nekdanja direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina in zdravnik Ben Carson ter Cruz pa odpirajo šampanjce in dodajajo, da mora oditi tudi McConnell.

"V Washingtonu imamo ljudi, ki spravljajo volivce v blaznost s trditvami, da lahko dosežejo nekaj, za kar sami zelo dobro vedo, da se ne bo nikoli zgodilo," je dejal Boehner.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste