Slovenija

Cerar: Slovenija lahko največ pomaga z razvojem same sebe

STA
28. 9. 2015, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenski premier Miro Cerar, ki je v nedeljo končal udeležbo na razvojnem vrhu ZN, danes pa začenja z udeležbo na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob 70. obletnici Generalne skupščine ZN, je dejal, da lahko Slovenija največ pomaga k trajnostnemu razvoju s tem, da razvije samo sebe.

sta

Cerar je na zaključku razvojnega vrha v nedeljo podal povzetek o delu prve interaktivne razprave o končanju revščine in lakote, ki jo je v soboto vodil skupaj s predsednikom vlade Svetega Vincenta in Grenadinov Ralphom Gonzalvesom. Na dialogu je poudaril, da se je s tem potrebno soočiti skupaj in s trdno politično voljo.

Cerar je med drugim poročal, da so na interaktivnem dialogu potrdili, da je končanje revščine stvar človeškega dostojanstva in da v vseh državah ostaja preveč revščine. Končanje revščine zahteva večdimenzionalno perspektivo, ki obravnava socialo, ekonomijo in okolje. Gospodarska rast je potrebna, vendar ni zadostna.

Potrebne so med drugim politične zaveze, sodelovanje državljanov, učinkovite proračunske politike, viri, nadzor napredka, preglednost, odgovornost, pa tudi večje sodelovanje držav v razvoju pri sprejemanju globalnih odločitev. Potrebne so mirne in pravične družbe, vlaganja v zdravstvo in izobraževanje žensk, mladih in obrobnih skupin.

Voditelji držav so že v petek potrdili 17 ciljev nove razvojne agende do leta 2030, za katero Cerar meni, da bo uspešna, ker daje trdne zaveze za uresničenje nedokončanega dela deklaracije tisočletja. Cilji so uresničljivi, ker vključujejo zavezo za spoštovanje človekovih pravic enakopravno za vse, brez vsake diskriminacije.

Slovenija si bo po Cerarjevih besedah v skladu s proračunskimi zmogljivostmi prizadevala za povečanje uradne razvojne pomoči in izboljšanje kakovosti te pomoči. V skladu s tem bo pripravila nacionalni načrt. Razvojna pomoč bo ostala ključni element razvojnega financiranja, doseganje razvojnih ciljev pa bo skupna pot, na katero morajo stopiti vsi.

O konkretnih številkah te pomoči Cerar ni želel govoriti na pamet, vendar pa je poudaril, da je Slovenija doslej z razvojno pomočjo pustila sled v več kot 80 državah sveta. "Seveda v skladu s svojimi možnostmi, ker nismo velika in zelo bogata država. Prav je, da kažemo solidarnost s svetom, saj smo je navsezadnje tudi sami deležni, ko gre za naravne ali druge nesreče."

"Poudarjam pa to, da mora Slovenija v teh časih, ko se s težavo izvija iz krize, ko je veliko ljudi pod pragom revščine in smo sedaj soočeni še z migrantsko oziroma begunsko krizo, najprej poskrbeti za svoje državljane. Ko bomo izboljšali svoje življenje, dvignili standard in postali trajnostno razvojno naravnani, bomo naredili največ za okolico. Slovenija mora priti iz te krize," je povedal premier.

Na vprašanje o visoki ceni razvojne agende, ki se ocenjuje na med 3500 do 5000 milijard dolarjev na leto je Cerar odvrnil, da težko komentira te številke. "Moramo vedeti, da so naložbe v trajnostni razvoj, da je industrija bolj čista, da se manj onesnažuje naravo, da se izboljšajo pogoji dela, da se zmanjšata revščina in lakota... Vse to so zadeve, ki v prvi fazi nekaj stanejo, ampak se v nadaljevanju zelo obrestujejo."

"Če pogledamo, koliko denarja gre v neke druge cilje, ki so manj namenjeni trajnostnemu razvoju ali včasih ravno nasprotno, potem je seveda smiselno, da se razviti svet in ostali svet usmeri v to, da sredstva nameni v to, kar koristi nam, še bolj pa prihodnjim generacijam," je slovenskim novinarjem na sedežu misije pri ZN povedal Cerar.

Premier se bo danes udeležil otvoritve splošne razprave svetovnih voditeljev, kjer bodo uvodoma nastopili med drugim predsedniki ZDA, Irana in Rusije. Sam bo z govorom na vrsti v sredo. Cerar je napovedal, da bo govoril o temah, ki so pomembne za Slovenijo, kot je kriza migrantov oziroma beguncev, omenil bo tudi ukrajinsko krizo in seveda varstvo človekovih pravic, ki jim je Slovenija zelo zavezana.

"Najbolj pereči za Slovenijo so trenutno migranti oziroma begunci, kar poudarjam na bilateralnih srečanjih, kjer izpostavljam tudi teme, ki so pomembne za dobro gospodarsko, politično in drugačno sodelovanje med Slovenijo in drugimi državami," je dejal Cerar in povedal, da odvisno od tega, s kom se sreča, odpira tudi vprašanje arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško.

V nedeljo je Cerar nastopil tudi na globalnem srečanju o enakosti med spoloma, ki mu je sopredsedoval kitajski predsednik Xi Jinping. Do konca udeležbe ima na sporedu bilateralna srečanja, med drugim v četrtek z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom, pa razna tematska srečanja, dogodke in konference, kot je torkova konferenca o boju proti terorizmu, kjer bo poudarek na skrajni skupini Islamska država.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste