Svet

Konec Evropske unije

Črt Kaker
15. 9. 2015, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemčija je v nedeljo znova uvedla mejno kontrolo na svoji kopenski meji z Avstrijo. Podobno so le nekaj ur pozneje storile Avstrija, Slovaška in Češka. Je to konec Evropske unije, kot jo poznamo?

Reuters

Zgodilo se je, kar je bilo le še vprašanje časa. Po dnevih, ko se je v najrazvitejšo evropsko državo zgrinjalo na tisoče beguncev, in zaradi vse težjih razmer v nekaterih zveznih deželah se je Berlin odločil, da začasno znova uvede mejno kontrolo na mejah z Avstrijo, Poljsko in Češko. Kot je dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere, je cilj ukrepa uvedba nadzora pri vstopu v državo in omejitev sedanjega navala beguncev v Nemčijo ter zagotovitev reda. »Bodo pa v državi lahko ostali begunci, ki so že tukaj,« je de Maiziere.

»Meje obremenjenosti so dosežene, ta signal je treba jasno dati,« je ob tem sporočil minister za promet Alexander Dobrindt, ki se je zavzel za konkretne ukrepe. Med te po njegovih besedah spada pomoč tistim državam, kamor se begunci v stiski najprej zatečejo, kot tudi učinkovit nadzor nemške meje, saj »zato, ker je EU povsem odpovedala, zaščita evropske zunanje meje ne deluje več«.

Nemška policija je nadzor na meji z Avstrijo začela izvajati v nedeljo ob 21. uri. Policisti so dosledno preverjali potne liste vseh voznikov in pešcev v Freilassingu, ki je glavni cestni in železniški »koridor« na poti iz Salzburga v München. Ko so odkrili Sirce, so morali počakati ob cesti na nadaljnjo obravnavo. Kot so povedali, so zbežali iz mesta Raka, ki je trdnjava džihadistov Islamske države (IS). V Evropo so pred 22 dnevi prišli prek Grčije, nato pa prek Makedonije, Srbije in Madžarske potovali proti Nemčiji.

Skoraj 20 tisoč beguncev v dveh dneh

Pretekli konec tedna je v Nemčijo vstopilo skoraj 20.000 beguncev. Samo na železniški postaji je noč na nedeljo in ponedeljek preživelo skoraj osem tisoč beguncev. Kljub požrtvovalnosti Nemcev jim za vse ni uspelo poskrbeti. Nemčija je za veliko večino beguncev ciljna destinacija, a kot je v nedeljo poudaril nemški notranji minister de Maiziere, morajo begunci »razumeti, da ne morejo izbirati držav, kjer bodo zaprosili za mednarodno zaščito«.

Ukrepi Nemčije in Avstrije so dokaz, da v Evropi ni enotne politike reševanja begunske problematike. Dejstvo je, da Nemčija po veljavni evropski zakonodaji ni dolžna prevzeti odgovornosti za večino iskalcev mednarodne zaščite. Nemčija, ki je zadnje tedne najbolj na udaru, ne zmore sama poskrbeti za vse begunce, potrebuje solidarnost vseh držav članic Evropske unije. Ravno pri begunski problematiki in vprašanju, kako ukrepati, pa na dan prihajajo vse večje razlike med državami članicami unije.

Reuters

Avstrija, Slovaška in Češka po nemški poti

Za enak ukrep se je včeraj dopoldne odločila tudi Avstrija. Avstrijski zvezni kancler Werner Faymann je na izredni tiskovni konferenci naznanil, da bodo zaostrili nadzor meje in v pomoč policiji na teren poslali 2200 vojakov. »Naloga vojske bo v prvi vrsti humanitarna pomoč znotraj države. Bo pa zagotavljala tudi podporno vlogo v nadzorih na meji, kjer bo to potrebno,« je dejal Faymann. Avstriji so v razmaku le nekaj ur sledile napovedi Češke in Slovaške, da bosta prav tako poostrili varovanje svojih meja. Državi se namreč bojita, da se bo begunski val po nemški uvedbi mejnih kontrol usmeril proti njim.

Pasti uvedbe meja me državami EU

Ponovna uvedba mejne kontrole je na kratki rok lahko uspešen projekt, a dolgoročno ima lahko uničujoče posledice. Vsako postavljanje »ovir«, kot so meje ali ograde, kakršno gradi Madžarska, so le voda na mlin organiziranim kriminalnim združbam, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi. To so ljudje brez kančka vesti, katerim glavno vodilo je lahek zaslužek, tudi zavoljo človeških življenj. Tragedije, kot smo ji bila priča pred tedni, ko se je v tovornjaku zadušilo več kot 70 beguncev, med njimi tudi žensk in otrok, se tako lahko ponovijo. Po drugi strani nekateri tuji analitiki ocenjujejo, da je nemška poteza del evropske strategije, kako ostale države članice unije spodbuditi, da se aktivno priključijo reševanju begunske problematike.

Le začasen ukrep

Evropska komisija ob zadnjem razvoju dogodkov poudarja, da gre pri odločitvi Nemčije o ponovni uvedbi nadzora na mejah za začasen ukrep. Zakonik o schengenskih mejah takšno možnost predvideva v primeru izrednih razmer in slednje so trenutno v Nemčiji, zlasti na avstrijsko-nemški meji. Evropska komisija bo podrobno spremljala razmere in o njih obveščala Evropski parlament ter Svet. Stališče Evropske komisije je, da je treba izvesti ukrepe, ki bodo čim prej znova zagotovili normalno delovanje schengenskega sistema med državami članicami. Kot je  v svojem nedavnem govoru o stanju v uniji poudaril predsednik Juncker, je prost pretok oseb v okviru schengenskega območja edinstven simbol evropskega povezovanja, vendar moramo zaradi tega tesneje sodelovati pri upravljanju naših zunanjih meja in pokazati več solidarnosti pri obvladovanju begunske krize.

Begunci na poti v Slovenijo?

Avstrijske oblasti sicer zaradi načrtovane zaostritve zakonodaje na Madžarskem pričakujejo, da bi se lahko migrantska pot proti Avstriji in Nemčiji premaknila proti jugu, torej na Hrvaško in Slovenijo. In ob dejstvu, da je Nemčija na meji z Avstrijo znova uvedla mejno kontrolo in da je Avstrija poostrila nadzor na svoji meji z Madžarsko, je verjetnost, da se bodo begunci usmerili proti Sloveniji, toliko večja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste