Slovenija

Elan je prodan!

T.C.
15. 9. 2015, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Z vračilom državne pomoči, ki je bila po oceni Evropske komisije nedovoljena, in izpolnitvijo drugih pogojev iz pogodbe, podpisane konec julija, se prodajni postopek Elana tudi formalno zaključuje. S tem so zagotovljeni pogoji za stabilizacijo in razvoj družbe, so prepričani v vodstvu begunjskega podjetja.

STA

Novi lastniki Elana so Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises Limited, ki je v lasti VR Global Partners. Slovenski državni holding, Triglav naložbe, DSU in Modra zavarovalnica so namreč v skladu s konec julija sklenjeno pogodbo prodali in prenesli 100-odstotni poslovni delež družbe Elan na nove lastnike.

Predsednika matične družbe VR Capital Group Richarda Deitza veseli, da je prodajni postopek Elana zaključen. "Novi lastniki smo družbi Elan izkazali podporo tudi pri vračilu državne pomoči in s tem dejanjem je Elan opravil s finančnimi bremeni iz preteklosti in sedaj lahko posvetimo vso svojo pozornost in prizadevanja poslovanju," je v sporočili za javnost, ki so ga danes poslali iz Elana, poudaril Deitz.

"S svetovno prepoznavno blagovno znamko, podprto z inovativnimi tehnologijami in visoko kvalitetnim produktom, je Elan dobro pozicioniran, da okrepi svoj tržni položaj na vseh divizijah," je prepričan Deitz.

Kot je pojasnil, bodo energijo sedaj usmerili v pripravo poslovnega načrta, ki bo omogočil družbi, da izkoristi svoje prednosti in tržni položaj za trajnostno rast prihodkov in dobička. "Elan v Sloveniji uživa kultni status in veselimo se, da bomo to lahko gradili naprej," je dodal.

V upravi Elana so prepričani, da so z zaključkom prodajnega postopka zagotovljeni pogoji za stabilizacijo družbe in njenega poslovanja. Hkrati verjamejo, da s tem dejanjem Elan vstopa v fazo dinamične rasti in razvoja.

"Krepitev poslovanja in tržnega deleža ter vrsta nagrad s področja inovativnosti in dizajna, ki jih ves čas prejemamo v podjetju, potrjujejo, da ima Elan dober potencial in veliko priložnosti za razvoj, kar so zagotovo prepoznali tudi investitorji," je poudaril član uprave Leon Korošec.

Kot dodajajo v vodstvu Elana, se stabilizacija poslovanja družbe po podpisu prodajne pogodbe že nakazuje v poslovnih rezultatih za prvih osem mesecev letos, saj so prihodki od prodaje družbe presegli prihodke iz enakega obdobja lani.

"Glede na trenutni obseg naročil za drugo polovico leta planiramo, da bodo prihodki skupine Elan v letu 2015 vsaj za pet odstotkov višji kot leto prej," je poudarila predsednica uprave Elana Andreja Košir.

Elan krepi svoj tržni delež na področju smuči lastne blagovne znamke, v lanskem letu pa je beležil pomembno rast prodaje plovil. Najbolj rastoča je sicer divizija vetrne energije, ki s proizvodnjo kompozitov postaja pomemben gradnik Elanove rasti in razvoja za obdobje do leta 2020. Hkrati ima Elan nekaj pomembnih načrtov tudi pri opremi športnih dvoran.

Že nekaj časa se v javnosti pojavljajo informacije, da bi lahko k Elanu v prihodnje priključili Alpino, za katero bo Družba za upravljanje terjatev bank tudi iskala novega lastnika. V žirovski družbi, katere vodenje je julija prevzela Barbara Vtič Vraničar, poteka obsežna poslovna reorganizacija, ki bo izvedena v šestih mesecih.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste