Slovenija

Vsi njeni (ne)uspehi

Žiga Kariž
15. 9. 2015, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve bi morali skrbeti za tiste najbolj socialno ogrožene. Vsaj navzven je videti, da delajo dobro, toda rezultati so v resnici porazni.

M24

Ob prvi obletnici delovanja vlade Mira Cerarja se je s svojim delom pohvalila tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak. Tako si je pripisala zasluge za zmanjšanje nezaposlenosti, predvsem za 3477 manj nezaposlenih, starih od 15 do 29 let. Čeprav sama statistika ne pove, kje in zakaj so ti mladi v resnici dobili zaposlitev, je možno tudi, da je na to vplivala shema »Jamstvo za mlade«. Vsekakor pa gospodarska rast v zadnjem letu in večje povpraševanje po delovni sili pripomoreta k lepši podobi našega trga dela. A drugim glavnim projektom, ki si jih je zadala ministrica, bi težko rekli uspeh.

Odpis dolgov

Drugi projekt, s katerim se hvali naša ministrica, je paket pomoči za socialno najbolj ranljive skupine, katerega del je tudi odpis dolgov. Čeprav bo odpis potekal še do oktobra, pa podatki, ki so na voljo danes, kažejo, da se zna izkazati za popoln fiasko. Država je do zdaj odpisala le nekaj tisoč evrov dolgov, ministrica pa hodi po Sloveniji in občine prosi, naj pristopijo k sporazumu.Olajšanja za najbolj zadolžene državljane pa od nikoder.

Vrednotnice

Sistem osebnega dopolnilnega dela, ki naj bi preprečil opravljanje določenih dejavnosti na črno, je daleč pod načrti, ki si jih je zadala ministrica sama. Če se do decembra ne bo zgodil večji čudež, bo to še en projekt, ki ga bomo lahko označili za katastrofo. Cilj, da naj bi se do decembra število tistih, ki bodo prijavili osebno dopolnilno dejavnost, povzpelo na 18 tisoč in bi tako prek vrednotnic polnili državni proračun, je daleč od doseženega. Na seznamu oseb, ki opravljajo osebno dopolnilno dejavnost, ki je objavljen na spletni strani Ajpesa, najdemo le 4603 vpise. Še dlje od ciljev naj bi bil finančni izplen projekta, saj do zdaj ni bilo zbrano niti toliko denarja, da bi pokrili stroške zagona projekta. Ministrica zdaj upa, da bo možnost nakupa vrednotnice tudi prek spleta situacijo obrnila na bolje.

Štipendije

Kot kaže, je bila uvedba štipendij za deficitarne poklice dobra poteza. A če je bila ideja dobra, je bila izvedba zopet katastrofalna. Ker so se odločili štipendije podeljevati po sistemu kdor prej pride, prej melje, so se že po nekaj minutah sesule spletne strani Javne agencije za razvoj kadrov in štipendije. Ker je bilo jasno, da je tak razpis neregularen, so ga morali ponoviti. Prejšnji teden so tako začeli spet sprejemati vloge, a po enakem sistemu, čeprav je jasno, da ta privilegira tiste v Ljubljani in okolici. Zakon, ki naj bi bil kriv za nastalo situacijo, bodo spremenili do zime, ko naj bi bil objavljen nov razpis.

Dobra ideja, slaba izvedba

Lepo je, da si ministrica želi pomagati socialno najšibkejšim, a kot kažejo napake, ki so se ji primerile, očitno njeni ukrepi niso usklajeni s težavami, s katerimi se srečujejo ljudje, ki jih naslavljajo. Tako jedodatna birokracija pri osebnem dopolnilnem delu ljudi odvrača od uporabe vrednotnic. Popolna zmeda pri odpisu dolgov, ko ni niti jasno, koliko kdo komu odpiše in v katerem primeru, očitno ni prinesla rešitve za najbolj zadolžene. In kot kaže, ministrica že stopa v novo past. Sindikati so ji pred vrata prinesli novo definicijo minimalne plače, ki so ji izrekle dobrodošlico že vse koalicijske stranke, čeprav je v nasprotju s smernicami, ki nam jih je postavila EU, in so delodajalci opozorili, da utegnejo take spremembe povzročiti odpuščanja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste