Svet

Nemci sprejemajo begunce, Orban razmišlja o napotitvi vojske na mejo

STA/G.G.
5. 9. 2015, 17.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po zadnjih podatkih je Avstrijo od jutranjih ur doseglo že približno 6500 beguncev. Le deset jih je zaprosilo za azil v Avstrijo, ostali pa potujejo proti Nemčiji. Tam so prve begunce že nastanili v sprejemne centre. Medtem pa je madžarski premier Viktor Orban dopušča možnost vojske na južni madžarski meji.

Reuters

Madžarska je begunce, ki so se v petek pretežno iz Budimpešte peš odpravili proti meji z Avstrijo, ponoči tja začela voziti z avtobusi. Tako Avstrija kot Nemčija sta namreč pristali, da sprejmeta nekaj tisoč beguncev, ki so več dni na Madžarskem čakali na možnost za pot v ti državi.

V Nemčiji so pripravljeni na prihod beguncev. Nekaj več kot 400 jih je danes na več vlakih že prispelo v München, v bavarski prestolnici še več vlakov pričakujejo v popoldanskih urah. Vsega skupaj pa jih oblasti v državi, predvsem na Bavarskem, pričakujejo od 5000 do 7000. Več sto policistov je pripravljenih, da jih ob prihodu oskrbi, registrira in odpelje v sprejemne centre.

Da bi lahko vse migrante prepeljali v sprejemne centre, se nemške železnice trudijo zagotoviti dodatne vlake in osebje. Vlaki bi lahko begunce z Bavarske prepeljali tudi v druge zvezne dežele. Med drugim so sprejem 500 beguncev, ki bodo iz Madžarske prek Avstrije pripotovali v Nemčijo, napovedale dežele Saška, Saška-Anhalt in Turingija.

Avstrijska policija je na svoje madžarske kolege glede ravnanja sicer usmerila nekaj kritike, češ da pri prevozu migrantov niso pokazali pripravljenosti na sodelovanje. Avstrija jih je namreč zaprosila, da dovolijo svojim avtobusom iz obmejnega kraja Hegyeshalom potnike prepeljati prek meje v avstrijski Nickelsdorf, kjer so nanje čakali vlaki in avtobusi, a je madžarska stran to zavrnila. Zaradi tega so morali tisoči izmučenih beguncev čez mejo peš.

Orban: 'Če bomo k nam spustili vse, bomo uničili Evropo'

Madžarska bo na svojo južno mejo poslala več policistov in če bo parlament odobril predlog, tudi vojsko, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban. Obljubil je "velike spremembe" po 15. septembru. "Mejo bomo korak za korakom spravili pod nadzor," je dejal Orban.

"Ne gre za 150.000 ljudi, za katere bo treba glede na kvote poskrbeti, tudi za 500.000 ne; to je številka, ki sem jo slišal v Bruslju. Šlo bo za milijone, nato na desetine milijonov," je dejal. Kot je menil, v upanju na boljše življenje prihaja vse več migrantov, ki pa niso z vojnih območij. "Če bomo k nam spustili vse, bomo uničili Evropo," je še menil.

Orban je sicer danes medijem tudi dejal, da je ponoči v zvezi z migranti večkrat po telefonu govoril s svojim avstrijskim kolegom, kanclerjem Wernerjem Faymannom, s katerim se namerava naslednji teden tudi sestati. Do srečanja bi lahko prišlo že v ponedeljek.

"Očitno se z Avstrijci v mnenju razhajamo," je še dejal madžarski premier ter dodal, da razlike niso politične, ampak "zelo realne in praktične glede na madžarsko mnenje, da brez varovanja meja evropski ukrepi nimajo smisla".

"Če ne bomo naredili, kar bo migrantom dalo vedeti, da evropske meje ščitijo vsi (...) in da smo sposobni obdržati migracije znotraj nadziranih okvirjev (...) bo prišlo več deset milijonov ljudi," je še dodal novinarjem v Budimpešti.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste