Svet

Pri Merklovi se zaradi Grkov na veliko prepirajo

T.C.
11. 8. 2015, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V vrstah poslancev v Nemčiji vladajočih konservativcev se bije nov spopad zaradi razhajanj glede pomoči Grčiji. Poslance je razjezila nedeljska izjava vodje poslanske skupine krščanskih demokratov (CDU) Volkerja Kauderja, ki je dejal, da bi morali tisti, ki bodo glasovali proti novemu dogovoru o Grčiji, zapustiti glavne parlamentarne odbore.

Reuters

"Tisti, ki glasujejo proti, ne smejo ostati člani parlamentarnih odborov, v katerih je pomembno, da ohranimo večino, kot sta odbor za proračun ali evropske zadeve," je za nedeljsko izdajo časnika Bild dejal Kauder.

Profimedia

Poslanci bloka kanclerke Angele Merkel mu niso ostali dolžni. Tako je na primer poslanec Alexander Funk v ponedeljek izjavil, da so Kauderja njegove izjave diskvalificirale kot vodjo poslanske skupine. Poslanec Christian von Stetten pa je menil, da pač ne gre, da bi bil človek le glasovalni stroj za strankino vodstvo.

Člani vodstva poslanske skupine so medtem Kauderju stopili v bran. Tako je poslovodja poslanske skupine Michael Grosse-Brömer poslance, ki v nekem odboru stalno ne zastopajo večinskega mnenja poslanske skupine, pozval, naj posledično prestopijo na kako drugo področje, navaja današnji Frakfurter Allgemeine Zeitung.

Nove napetosti v koaliciji Merklove, ki jo poleg konservativcev v sestavi CDU in njene bavarske sestrske stranke CSU tvorijo še socialdemokrati (SDP), so vzniknile tik pred dogovorom o novem, po ocenah 86 milijard vrednem programu pomoči Grčiji, ki naj bi ga po informacijah virov blizu grške vlade mednarodni posojilodajalci in Atene dosegli danes.

Reuters

Spor odraža nasprotovanje številnih poslancev bundestaga, da se Atenam spričo nezadovoljstva nemških volivcev nameni novo finančno pomoč davkoplačevalcev. Nemčija je v minulih dveh programih za pomoč Grčiji prispevala največ.

Tudi tretji program pomoči bodo po danes očitno doseženem dogovoru potrjevali finančni ministri območja evra in več parlamentov članic območja, med njimi bundestag.

Bundestagova glasovanja v letošnjem letu medtem kažejo, kako med 311 poslanci političnega bloka Merklove upada podpora nadaljnji pomoči Grčiji. Julija se je 60 poslancev CDU in CSU, kar je bilo več od pričakovanj, uprlo in zavrnilo načrtovani triletni program pomoči, potem ko je februarja 29 poslancev CDU in CSU zavrnilo štirimesečno podaljšanje drugega programa pomoči Grčiji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste