Leta 2004 je vsak prebivalec Italije v povprečju pojedel 28 kilogramov testenin, leta 2013 pa le še 25,3 kilograma, kar je deset odstotkov manj, je pokazala raziskava, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.
Kot poudarja profesor nutricionizma z univerze v Neaplju Gabriele Riccardi, so se prehranske navade Italijanov spremenile tudi z drugih vidikov - pojedo na primer vse manj riža in kruha ter tudi pice, na drugačne načine in v drugačnih količinah konzumirajo meso in zelenjava.
Nabor jedi, ki jih ponujajo v tradicionalnih gostilnah, se je z nekdanjih testenin in pic občutno razširil. Številne restavracije ponujajo vegetarijansko in vegansko ter organsko pridelano hrano, zelo priljubljene so polnozrnate žitarice in hrana brez glutena. Poleg tega je v ponudbi vse več zelo raznovrstne tuje hrane.
Vzrokov za te spremembe je veliko. Vse manj je tradicionalnih družin in vse več samskih, vse manjkrat se ob kosilu zberejo cele družine, vse pogosteje hodijo v restavracije ali naročajo hrano na dom. Obenem ljudje polagajo večjo težo na zdravo prehrano, v državi živi tudi vse več priseljencev s svojimi navadami, svet je vse bolj globaliziran.