Svet

Kdo je na "belem seznamu" letalskih prevoznikov

STA
2. 7. 2015, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska komisija in Evropska agencija za varnost v letalstvu sta danes izdali prva enotna varnostna dovoljenja 22 letalskih prevoznikom iz tretjih držav. Na tem "belem seznamu" so na primer ruski Aeroflot, več japonskih družb in ameriški United Airlines. Od novembra 2016 bo takšno dovoljenje obvezno za vse letalske prevoznike iz tretjih držav.

Reuters
Za potnike ta enotna dovoljenja v praksi pomenijo več varnosti, drugih sprememb pa ni, medtem ko je za ostale igralce v procesu po besedah Bulčeve to precej velika sprememba.

Dovoljenja, ki potrjujejo skladnost z evropskimi varnostnimi standardi, veljajo povsod v EU. Namen nove sheme je zmanjšati upravno breme z nadomestitvijo številnih nacionalnih dovoljenj z enotnim dokumentom ter ohraniti najvišjo raven letalske varnosti v Evropi.

Z vidika varnosti je to izjemno pomemben korak, ki dodaja v sveženj orodij za zagotavljanje varnosti še tretji element. Prvi je preverjanje tehnične zmogljivosti letal na ploščadi, drugi pa seznam letalskih prevoznikov s prepovedjo letenja v EU, je pojasnila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

To tretje orodje, po črnem seznamu še neke vrste "beli seznam", zahteva od vsake letalske družbe iz tretje države, ki želi leteti v Evropo, da opravi dodaten varnostni postopek. "S tem zagotavljamo, da evropski zračni prostor ostaja najvarnejši zračni prostor ter hkrati dviguje stopnjo varnosti in zaupanja vseh, ki letijo v Evropo in v Evropi," je poudarila Bulčeva.

Nov sistem varnostnih dovoljenj ne velja za letalske družbe v EU, ki morajo upoštevati varnostna merila nacionalnih letalskih organov.

Doslej so morali namreč vsi letalski operaterji v vsaki državi dobiti dovoljenje za letenje in tako smo imeli več kot 20 različnih pristopov, zdaj imamo pa poenoten sistem, kar pomeni boljši nadzor nad kakovostjo in predvsem zmanjšanje stroškov, je izpostavila komisarka.

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo v praksi zagotavljala izvajanje tega pristopa "vse na enem mestu" in izdajala dovoljenja letalskim družbam iz tretjih držav. Doslej je za dovoljenje za letenje v EU zaprosilo že 700 tujih prevoznikov iz več kot 100 držav, je povedal izvršni direktor EASA Patrick Ky.

Podpis prvih 22 enotnih varnostnih dovoljenj je potekal v hangarju na bruseljskem letališču, kjer si je komisarka za promet tudi ogledala potek rutinskega pregleda letala.

Na danes potrjenem "belem seznamu" so na primer ruski Aeroflot, mehiški Aerovias, več japonskih in turških prevoznikov, Emirates Airline, Korean Airlines, Oman Air, United Airlines, Qatar Airways in Singapore Airlines. Celoten seznam je na voljo na spletni strani http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5298_en.htm.

V prihodnjih mesecih je pričakovati izdajo dodatnih dovoljenj, ki jih bo sproti objavljala EASA na svoji spletni strani.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste