Slovenija

Izbrani novi nadzorniki, ki bodo upravljali z državnimi milijardami

STA/G.G.
2. 7. 2015, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vlada je danes potrdila seznam kandidatov za nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH). DZ za imenovanje v nadzorni svet predlaga Barbaro Smolnikar, Damjana Beliča, Draga Ferfoljo, Duška Kosa in Lidio Glavina. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Dušan Mramor, je vlada seznam kandidatov potrdila soglasno.

Reuters
Nadzorni svet SDH bo imenovan za petletni mandat z možnostjo enkratne ponovne izvolitve. DZ bo glasoval le o celotnem predlogu in ga ne bo mogel spreminjati.

Na drugi razpis se je prijavilo 64 kandidatov, od tega jih je 32 izpolnjevalo pogoje. Od teh je strokovna komisija, v kateri so bili Peter Kraljič, Danica Purg in Aleksander Nagode, 15 kandidatov pozvala, naj izpolnijo še ostale zahtevane elemente prijave, kar je storilo 14 kandidatov. Te je komisija razdelila v tri sezname, v osnovnega in dva dopolnilna.

"Izbor 14 kandidatov je neprimerno strokovnejši, z več izkušnjami, tudi mednarodnimi, kot je bil izbor v prvem poizkusu. Bil je dejansko izjemno dobra baza, iz katere se je naredil končni predlog," je povedal minister, ki je predloge še sam proučil ter iz prve skupine izbral dva, iz druge dva in iz tretje enega kandidata.

"Strokovno gledano imajo izjemno visoko izobrazbo, ob tem pa tudi izjemne izkušnje ne le v slovenskih podjetjih in finančnih institucijah, ampak tudi v podjetjih v svetu, kot so Electrolux, Husquarna, Studio Moderna, Letrika in tako naprej," je dejal.

Trije od kandidatov imajo magistrski naziv ali magister poslovodenja, en je doktor poslovodenja in en diplomirani sociolog. Po Mramorjevih besedah imajo izjemne izkušnje in so se dodatno izobraževali tudi drugod v Evropi in v ZDA. Vsi govorijo angleško in praktično noben ne govori manj kot tri jezike. "Tako da so dejansko zelo odprtih pogledov," je dejal Mramor.

Dobrih timov brez žensk ni

Glede strokovnih kompetenc je povedal, da peterica skupaj pokrije vseh pet področij, ki naj bi jih pokril nadzorni svet SDH - področja financ, korporativnega upravljanja, upravljanja obveznosti in premoženja ter korporativnega prava. Izpostavil je dejstvo, da sta med njimi dve kandidatki, saj "dobrih timov brez žensk ni".

Kot je v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil Mramor, je vlada z imenovanjem že na današnji seji pohitela iz dveh razlogov: ker je imel minister izbor že pripravljen in ker želi vlada ujeti julijsko sejo DZ. Nadzorniki bodo namreč mandat nastopili prvi dan po potrditvi v DZ, vlada pa želi, da bi se to zgodilo že julija.

Na vprašanje, kaj ob novih nadzornikih čaka upravo, Mramor ni želel odgovoriti. "Vemo, kakšne so funkcije nadzornega sveta. Odgovoren je za poslovanje podjetja oziroma v tem primeru SDH," je dejal. Dodal pa je še, da se politika prejemkov nadzornikov ni spremenila glede na dosedanji nadzorni svet.

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da predlog ministra za finance podpirajo. Po njegovem mnenju je izbor bistveno boljši kot prvi. Gre za strokovnjake, za katere pričakuje, da bodo vestno in odgovorno opravljali svoje delo. Pozna jih le na podlagi referenc, a te so takšne, da prepričajo. Poslanska skupina DeSUS jih bo podprla, je napovedal.

Kandidati za člane nadzornega sveta SDH 

Vlada je danes soglasno potrdila listo kandidatov na nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH). Na njej so Barbara Smolnikar, Damjan Belič, Drago Ferfolja, Duško Kos in Lidia Glavina. STA objavlja osnovne podatke o kandidatih, kot jih navaja ministrstvo za finance.

Barbara Smolnikar je diplomirala in magistrirala na ekonomski fakulteti v Ljubljani in je študentka doktorskega študija na Poslovni šoli Bled. Ima certifikat Združenja nadzornikov Slovenije. Je predsednica uprave družbe NLB Vita, opravljala pa je tudi druge vodilne funkcije v NLB in SKB banki. Govori angleško, nemško in hrvaško.

Damjan Belič je univerzitetni diplomirani pravnik z MBA, ki ga je opravil na Clemson University (ZDA). Dodatno se je izobraževal na univerzah Stanford (ZDA) in Kingston (VB). Opravljen ima državni pravniški izpit, licenco za člana uprave borzno posredniške družbe, licenco za člana uprave družbe za upravljanje, licenco za člana uprave zavarovalnice, licenco za članstvo v nadzornih svetih in licenco za upravitelja v postopkih insolventnosti. Je direktor družbe Neos svetovanje, pred tem pa je bil član uprave Prve pokojninske družbe. Zna angleško, nemško, špansko, srbsko in hrvaško.

Drago Ferfolja je na ekonomski fakulteti v Ljubljani diplomiral ter opravil specializacijo, magisterij in doktorat iz ekonomije. Trenutno je predsednik upravnega odbora družbe Letrika France in član upravnega odbora družbe Letrika USA. Med drugim je bil član nadzornega sveta Elektra Primorska, direktor Iskre Deutschland in vodja prodaje v nemško govorečih deželah v Iskri Avtoelektriki. Govori angleško, nemško, italijansko in hrvaško. Ima tudi potrdilo za državne nadzornike.

Duško Kos je na sedanji fakulteti za družbene vede diplomiral iz sociologije in se dodatno izobraževal v Sloveniji, Evropi in ZDA. Trenutno je direktor družbe Studio Moderna, izkušnje pa je pridobival tudi kot izvršni direktor Linea Directa Communications, prokurist družbe Rubicon - SM, svetovalec direktorja družbe Interomnia in kot član nadzornih svetov družb Elektro Primorska, Fotona in Talum. Govori angleško, nemško, srbsko in hrvaško.

Lidia Glavina je diplomirana ekonomistka, z opravljenim MBA programom na univerzi Ashridge (VB). Trenutno je izvršna direktorica avstrijske družbe Imsa Group, bila pa je tudi na več vodilnih mestih v družbi Electrolux v Belgiji ter finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden. Je slovenska in italijanska državljanka. Govori angleško, špansko, francosko, srbsko in hrvaško.

Slovenski državni holding upravlja s 13,6 milijard evra vrednim državnim premoženjem.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste