Črna kronika

Dvojni morilec prihaja v Slovenijo

N.N.
2. 7. 2015, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dvojnemu morilcu Feliksu Plohlu, ki v Zenici prestaja osemletno zaporno kazen, je po naših podatkih ljubljansko okrožno sodišče odobrilo prošnjo za premestitev v slovenske zapore. A bo preteklo kar nekaj vode, preden bo 41-letni Plohl legel na slovenske jetniške žimnice.

sta

Feliks Plohl z vzdevkom Fela je v Zenici zaprt od lanskega decembra, kazen pa se mu izteče čez šest let, konkretno maja 2021. Ker mu tamkajšnji zapor ni všeč, je zaprosil za premestitev v slovenskega. Njegov predlog so ljubljanski okrožni sodniki obravnavali konec maja na tako imenovani javni seji v postopku prenosa izvršitve kazni. Takrat je njegova odvetnica Sandra Cico sodišču predlagala, naj mu prisodi enako visoko kazen, kot so mu jo prisodili v Bosni in Hercegovini. Kot rečeno, sodniki so njegovi prošnji za premestitev ugodili, prav tako so sledili predlogu odvetnice glede višine kazni.

Na silvestrovo ubijal

Plohl je zločin zagrešil na silvestrovo leta 1994. Ta večer je silvestroval na bihaški ulici (v Bihaču se je tudi rodil). Tu se je v bližini džamije zapletel v prepir s tremi mladeniči, v katerem jim je navrgel, da jih bo ubil. Na žalost ni ostalo le pri grožnji. Plohl se je odpravil po avtomatsko puško, se vrnil in začel streljati. Krogla je zadela Zlatana Lonića v trebuh, a je preživel. Od takrat je 90-odstotni invalid. Plohl je ustrelil še Mehmeda Kahrića in ga huje poškodoval, strelski pohod je nato nadaljeval in z nevarnim orožjem ubil mladoletnega Merlina B., ki se je nič hudega sluteč nahajal na domačem dvorišču. Poleg Lonića je krogla zadela Huseina Mušanovića, ki je Plohlu v tistem trenutku slučajno prekrižal pot. Strel je bil zanj usoden.

Ni bil dolgo za rešetkami

Junija 1995 so strelca obsodili na osem let zapora, a Plohl ni bil dolgo za rešetkami. V bosanskem zaporu je bil le od 20. julija 1995 do začetka avgusta istega leta. Po štirinajstih dneh je nehal prestajati kazen zaradi neposredne vojne nevarnosti. Takratni režim v Bosni mu je dal na izbiro, ali bo ždel v zaporu ali gre v bojne vrste med bosanske vojake in se po vojni vrne v zapor ter kazen odsluži do konca. Plohl je izbral vojskovanje, nato je zapustil Bosno in Hercegovino. Leta 2010 so Bosanci za njim razpisali mednarodno tiralico.

Oropal prostitutko

Plohl je Bosno zamenjal za Avstrijo, a tam ni živel vzorno. Na Dunaju pred tamkajšnjim zabaviščem Prater si je julija 2013 za svojo žrtev izbral prostitutko. Skupaj sta se odpravila proti javnemu stranišču, kjer jo je napadel, nato pa ji ukradel torbico. Avstrijci so ga izsledili in ga še istega leta obsodili na dve leti zapora. Na sojenju je priznal, da je prostitutki zaradi denarne stiske ukradel torbico, v kateri je bilo 200 evrov. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste