Svet

Na Hrvaškem obtožnica proti dolgoletnemu šefu gospodarske zbornice

STA
1. 7. 2015, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je vložil obtožnico proti nekdanjemu predsedniku hrvaške gospodarske zbornice (HGK) Nadanu Vidoševiću in še osmim osebam. Vidoševića bremenijo organiziranja kriminalne skupine, ki naj bi iz zbornice odtujila najmanj 36 milijonov kun (4,73 milijona evrov).

STA

Poleg Vidoševića so združevanja zaradi storitve kaznivega dejanja, zlorabe položaja in pooblastil ter pomoči pri zlorabi položaja in pooblastil obtožili njegove najbližje sodelavce iz zbornice ter še nekaj oseb. Med obtoženimi je tudi Igor Premilovac, ki naj bi preiskovalcem pojasnil, kako so odtujili denar iz HGK med letoma 2005 in 2010.

Gre za primer Remorker, ki je ime dobil po Premilovčevem podjetju, preko katerega so odtujili denar. Premilovac je priznal policistom, da so skupaj z vodjo Vidoševićevega kabineta Zdenko Peternel ter sodelavcem zbornice Davorjem Komeričkim pripravljali lažne račune za oglaševalske storitve, ki niso bile nikoli opravljene.

HGK je račune plačala Premilovčevemu podjetju Remorker International, ki je bilo registrirano na Češkem. Ta je denar dvigoval z računov svojega podjetja v Avstriji in ga izročil Komeričkemu. Zase je obdržal deset odstotkov zneska. Peternelova in Komerički sta prav tako med obtoženci.

Afera je izbruhnila jeseni 2013, ko so večino obtoženih tudi prijeli. Med preiskavo je hrvaška javnost izvedela tudi za vrednost Vidoševićevega premoženja. Med drugim naj bi imel v svoji vili v elitnem delu Zagreba skrito sobo s številnimi umetniškimi slikami in skulpturami, ki so jo hrvaški mediji ocenili kot "največjo zasebno zbirko umetnin na Balkanu".

Umetnine so tudi del obtožnice, ker tožilstvo meni, da je HGK med Vidoševićevim 18-letnim vodenjem za milijonske zneske kupila številna umetniška dela, ki so končala v njegovi zasebni zbirki.

Vidošević je lastnik tudi več vrednejših nepremičnin, med drugim kmetije z umetnim jezerom, konjušnice, turističnih objektov v Omišu in zemljišč v Istri, pri Zagrebu in v BiH. Na svojo mater je prepisal tudi tri vile na obali in več stanovanj v Zagrebu in Splitu.

Med preiskavo so zasegli celotno Vidoševićevo premoženje kot tudi premoženje njegove družine. Sumijo, da je njihovo premoženje v nesorazmerju z njihovimi prihodki.

Obtožnica, ki so jo danes objavili, vsebuje tudi del, ki bremeni Vidoševića, da je oškodoval podjetje Kraš, ko je bil leta 2011 predsednik uprave te zagrebške prehrambene družbe. Iz pripora so ga izpustili lani spomladi.

Vidošević je bil do leta 2010 eden bolj izpostavljenih članov HDZ. Med vojno na Hrvaškem je bil minister za gospodarstvo. Na predsedniških volitvah leta 2009 je bil poražen v prvem krogu, ko je zbral približno 200.000 glasov.

Način odtujevanja denarja v aferi Remorker je zelo podoben tistemu v primeru Fimi-media, v katerem je poleg bivšega premiera Iva Sanaderja na obtožni klopi tudi HDZ.

Druga lovka afere Remorker je preko Premilovca pripeljala do vodilnih ljudi v javnem podjetju Hrvaške avtoceste (Hac). Pred kratkim je bila v tem primeru vložena obtožnica proti zadrskemu županu Božidarju Kalmeti, ki je bil tudi minister za morje, promet in infrastrukturo tako v obeh Sanaderjevih vladah, kot v vladi premierke Jadranke Kosor.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste