Svet

Proti njeni volji si jo je na dan vzelo do 50 moških

J.P.
1. 7. 2015, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Lee Ok-seon je ena od devetinštiridesetih še živečih žensk, ki so bile med leti 1932 in 1945 prisiljene delati v japonskih frontnih bordelih. Povečini je šlo za ženske in dekleta s korejskega polotoka. Po nekaterih ocenah naj bi jih bilo v spolno suženjstvo prisiljenih kar 200.000.

Twitter

Dan, ko so jo ugrabili, iz njenega spomina ne bo zbledel. Imela je le petnajst let. Zgrabili so jo kar na ulici, jo strpali v avtomobil in odpeljali v Yanjin, mesto na meji med Kitajsko, ki so jo okupirali Japonci, in Severno Korejo. Tam so jo nastanili skupaj s petimi drugimi ženskami in dekleti. Nekatere so bile celo mlajše od nje.

Wikipedia

Pod pretvezo izobrazbe

Njena tragična zgodba se je začela, ko je štela le sedem let. Ker starša nista imela denarja za njeno izobrazbo, se je ponudila neka ženska, da jo vzame k sebi in financira njeno šolanje. Starša sta na ponudbo pristala. Obljube so se izkazale za prazne – Lee Ok-seon je morala tlačaniti v restavraciji, ki je bila v lasti njene »mecenke«. Ta jo je pozneje prodala lastniku nekega puba, kmalu po tistem pa so jo ugrabili.

Twitter

Zaradi cepljenj proti sifilisu je postala neplodna.

50 na dan

Bila je ena od 200.000 žensk, ki so japonskim vojakom »nudile tolažbo«. Tudi do petdesetim na dan. Pogosto je bila tepena, občasno so ji grozili s smrtjo. S činom se je stopnjevala okrutnost, se spominja Lee. »Zaradi tepeža sem oslepela, oglušela in izgubila zobe.« Zaradi cepljenj proti sifilisu je postala neplodna, tako kot tudi številne druge. Enkrat ji je uspelo pobegniti, a so jo kmalu ujeli. Še danes ima brazgotino na roki, kjer je vojaški policist vanjo zarezal z nožem. »V njegovi pristojnosti je bilo, da me ubije. Ko me je vprašal, zakaj sem pobegnila, sem mu povedala, da sem bila lačna, prezebla in izmučena. Takrat me je porezal po roki,« je povedala sedeminosemdesetletnica.

Twitter

Boj za zadoščenje

Twitter

Zgrabili so jo kar na ulici.

Lee danes živi v bližini Seula v posebnem centru, namenjenem preživelim spolnim sužnjam. Te dni na kalifornijskem sodišču bije bitko z japonsko vlado, od katere skupaj s še enajstimi drugimi nekdanjimi spolnimi sužnjami terja dvaindvajset milijonov evrov kompenzacije za zlorabo, ki so jo morale prestati med drugo svetovno vojno. Leta 1993 se je Yohei Kono, takratni predstavnik japonskega kabineta, ženskam opravičil. Vendar pa je lani administracija Šinza Abeja dejala, da bo opravičilo proučila. Japonski premier očitno ni prepričan, da je vlada sodelovala pri siljenju žensk v prostitucijo. Namiguje celo, da so se ženske za dejavnost prostovoljno odločile in bile zanjo plačane. V Tokiu nadalje trdijo, da so ženske dobile kompenzacijo v okviru pogodbe, ki so jo leta 1965 sklenili z Južno Korejo. Vendar pa naj bi Seul denar, s katerim so Japonci hoteli poplačati svoje kolonialistične okrutnosti, porabil za infrastrukturne projekte. Problematika ostaja velika diplomatska ovira med obema narodoma. Čas pa se za te ženske, ki v povprečju štejejo devetdeset let, počasi izteka.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste