Svet

Na volitvah v Veliki Britaniji slavijo konservativci

STA
8. 5. 2015, 07.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Če se bodo izidi vzporednih volitev izkazali za pravilne in do pete ure zjutraj v petek ni nič kazalo, da se ne bodo, se konservativni stranki Davida Camerona obeta velika zmaga, opozicijskim laburistom pa velik poraz in morda tudi odstop voditelja Eda Milibanda.

Reuters

Izvajalec vzporednih volitev John Curtice je dejal, da so morda celo podcenili podporo torijcem. V okrožju Nuneaton sredi Anglije so na primer vzporedne volitve napovedale zmago kandidatu laburistov, po uradnih rezultatih pa je zmagal konservativni kandidat. "Možnost vladne večine za torijce je sedaj treba vzeti resno," je za britanske medije izjavil Curtice.

Časopis Independent medtem poroča, da v vrstah laburistov vre in vse močnejše je mnenje, da mora Miliband odstopiti še danes. Nekateri člani stranke sicer opozarjajo, da je potrebno počakati na uradne izide in kar ne morejo verjeti podatkom iz vzporednih volitev.

Laburisti so največji udarec doživeli na Škotskem, kjer je glede na izide vzporednih volitev 58 od 59 okrožij pobrala Škotska nacionalna stranka. V okrožju Paisley in Renfrewshire South je komaj 20-letna študentka Mhairi Black ugnala 47-letnega tiskovnega predstavnika laburistov za zunanjo politiko Douglasa Alexandra.

Zmage škotskih nacionalistov pomenijo, da se lahko v prihodnosti obetajo nadaljnji poskusi osamosvojitve kljub propadlemu referendumu. Zmaga Davida Camerona pa pomeni, da se Veliki Britaniji obeta tudi referendum o tem ali želijo ostati v Evropski uniji. Cameron je referendum obljubil v predvolilnih nastopih.

Obet trdne zmage konservativcev je začel višati vrednost britanskega funta, saj tudi finančni analitiki in vlagatelji menijo, da so politike konservativcev dobre za britansko ekonomijo.

Uradni volilni rezultati prihajajo počasi in uvodoma so največ sedežev v 650-članskem spodnjem domu parlamenta pobrali laburisti. Sploh prvi rezultat je bil potrjen v okrožju Houghton in Sunderland South na severovzhodu Anglije, kjer glasovnice štejejo na roko, kandidati pa stojijo na odru kot boksarji, ko uradniki objavljajo izide.

Vzporedne volitve so pokazale, da se bo število laburističnih sedežev v 650-članskem spodnjem domu zmanjšalo z 259 na 239. Konservativci pa naj bi imeli namesto 302 po novem 316 sedežev oziroma morda še več.

Hud udarec bodo glede na vzporedne volitve doživeli tudi liberalni demokrati, saj se jim obeta izguba 46 poslanskih sedežev. Obratno pa naj bi jih škotski nacionalisti s sedanjih šest povečali na 58.

Kljub predvolilnim anketam, ki so proti-evropsko stranko neodvisnosti UKIP uvrščale na tretje mesto, pa bo stranka glede na vzporedne volitve dobila le dva sedeža. Vzporedne volitve poleg tega 8 sedežev napovedujejo severnoirski stranki DUP, valižanski Plaid Cymru 4, Zelenim 2, preostalim severnoirskim strankam pa skupno še 11.

Vzporedne volitve so bile izvedene ob odhodu z volišč, zajele pa so 22.000 volivcev.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste