Svet

Unicef za Nepal v prihodnjih treh mesecih potrebuje 50 milijonov dolarjev

B.K.
30. 4. 2015, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Iz Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) so danes sporočili, da bodo za zagotavljanje nujne življenjske pomoči otrokom, prizadetim v uničujočem potresu v Nepalu, v prihodnjih treh mesecih potreboval 50 milijonov ameriških dolarjev.

Kathmandu Today

Prispevate lahko:


Unicef Slovenija

- preko spleta http://www.unicef.si/daruj/potres-v-nepalu-pomagajte-otrokom-zdaj

- preko sms sporočil s ključno besedo UNICEF5 na 1919 (5 EUR)

- nakazilo: Slovenska fundacija za Unicef, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana; račun: SI56 0201 3025 9875 526; koda namena: CHAR; namen: Potres v Nepalu; BIC banke prejemnika: LJBASI2X; sklic: SI00 41888.


Rdeči križ Slovenije:

- preko sporočil sms z besedo NEPAL1 (1 EUR) ali NEPAL5 (5 EUR) na 1919

- nakazilo: Rdeči križ Slovenije; Mirje 19, SI-1000 Ljubljana; TRR: SI56 0310 0111 1122 296; sklic: 00 937065; SWIFT/BIC: SKBASI2X; koda namena: CHAR.

V sodelovanju s partnerskimi organizacijami bo Unicef zagotavljal nujno pomoč na področju hrane, vode, posebne zaščite in nadaljevanja izobraževanja. S pomočjo želi doseči 1,7 milijona otrok, ki v 21 najhuje prizadetih okrožjih Nepala potrebujejo posebno skrb in zaščito, da bi preživeli.

"Življenja otrok so bila zaradi potresa postavljena na glavo. Ti otroci nujno potrebujejo pomoč, ki vključuje vodo, hrano, zdravstveno oskrbo in zaščito," je poudaril Unicefov predstavnik v Nepalu Tomoo Hozumi, so danes sporočili iz slovenskega Unicefa.

"Zaradi pomanjkanja čiste pitne vode obstaja velika nevarnost izbruha epidemij. Na tisoče družin potrebuje zaščito pred močnim deževjem. Pričakujemo, da bodo v prihodnjih dneh, ko bomo prejeli več informacij o odročnih predelih in s tem razsežnosti katastrofe, potrebe prizadetih še naraščale," je dodal Hozumi.

Otroci so v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi, saj so bolj dovzetni za bolezni, ki se v prenatrpanih zavetiščih hitro širijo. Hkrati so zaradi pomanjkanja pitne vode in hrane tudi v nevarnosti, da postanejo podhranjeni in dehidrirani. Mnogi so v potresu ostali brez staršev in so prepuščeni sami sebi. Pogosto postanejo žrtve zlorab in izkoriščanja, zato potrebujejo posebno skrb in zaščito, še poudarjajo pri Unicefu.

Unicefove ekipe na terenu že razdeljujejo pitno vodo, tablete za prečiščevanje vode, vedra, oralno rehidracijsko sol in tablete cinka za preprečevanje dehidracije, pakete za osebno higieno, zdravila, sanitetni material in oblačila. Zagotavljajo šotore za prizadete prebivalce kot tudi za vzpostavitev bolnišnic na prostem, saj so bolnišnice zaradi izjemnega števila poškodovanih preobremenjene. Unicef bo zagotovil tudi cepiva proti ošpicam in rdečkam, saj v kriznih razmerah obstaja velika nevarnost izbruha in hitre širitve nalezljivih bolezni, ki so za otroke lahko smrtonosne.

V prihodnjih dneh bo Unicef vzpostavil sto otrokom prijaznih točk in jih opremil s pripomočki za igro ter rekreacijo. V njih se bodo otroci lahko varno igrali in bili deležni psihosocialne pomoči za lažje premagovanje travm. Ker so številne šole porušene ali poškodovane, bo Unicef vzpostavil šole na prostem in jih opremil z učnimi pripomočki ter šolskimi potrebščinami. Nadaljevanje učenja je v kriznih razmerah izjemno pomembno, saj otrokom vrača občutek normalnega vsakdana. Tudi v zavetiščih bo otrokom ter njihovim družinam zagotavljal psihosocialno pomoč za lažje premagovanje travm.

Unicef Slovenija je nemudoma po potresu v Nepalu pričel zbirati sredstva za nujno pomoč otrokom. Posamezniki in podjetja lahko prispevajo preko spletne strani http://www.unicef.si/daruj/potres-v-nepalu-pomagajte-otrokom-zdaj, s poslanim sporočilom sms s ključno besedo UNICEF5 na 1919 in darujejo pet evrov in z nakazilom na Slovenska fundacija za Unicef, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana; račun: SI56 0201 3025 9875 526; koda namena: CHAR; namen: Potres v Nepalu; BIC banke prejemnika: LJBASI2X; sklic: SI00 41888.

Sredstva za pomoč Nepalu zbira tudi Rdeči križ Slovenije, ki prav tako omogoča doniranje prek sporočil sms. Naročniki mobilnih storitev Si.mobila, T-2, Telekoma, Izimobila in Debitela lahko donirajo evro z besedo NEPAL1 na 1919 in pet evrov z besedo NEPAL5 na 1919. Vsi, ki želijo pomagati prizadetim ob katastrofalnem potresu v Nepalu, lahko svoj prispevek za akcijo "Potres Nepal" nakažejo s plačilnim nalogom BN 02 na: Rdeči križ Slovenije; Mirje 19, SI-1000 Ljubljana; TRR: SI56 0310 0111 1122 296; sklic: 00 937065; SWIFT/BIC: SKBASI2X; koda namena: CHAR.

Zbrana sredstva bo Rdeči križ Slovenije nakazal Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za izvajanje programov pomoči v Nepalu.

Operater Telekom pa je sporočil, da svojim uporabnikom, ki gostujejo v Nepalu v omrežjih operaterjev, s katerimi ima Telekom Slovenije podpisano pogodbo o gostovanju, za lažjo komunikacijo, ki je v teh razmerah ključna, od potresa dalje upoštevali 100-odstotni popust za klice in sporočila sms in mms.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste