Svet

Cameron v televizijskem soočenju branil varčevalne ukrepe

STA
3. 4. 2015, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Voditelji sedmih najmočnejših britanskih strank so se na četrtkovem televizijskem soočenju pred parlamentarnimi volitvami 7. maja osredotočili na vprašanja priseljevanja, gospodarstva, članstva v EU, javne porabe in zdravstva. Premier in vodja konservativcev David Cameron je bil tarča napadov zaradi varčevalnih ukrepov.

Reuters

Dvourno soočenje, ki je potekalo pred občinstvom v studiu, je bilo edino, ki sta se ga med volilno kampanjo skupaj udeležila voditelja glavnih strank - premier Cameron in prvi mož opozicijskih laburistov Ed Miliband.

Cameron je na napade ostalih voditeljev strank zaradi strogih varčevalnih ukrepov vlade poudaril, da je njegov edini načrt varnost države ter pozval volivce, naj se držijo načrta, ki deluje. Dejal je, da ima vlada učinkovit načrt za vodenje ekonomije in zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Volivce je pozval, naj se ne vračajo na začetek, s tem pa mislil na vrnitev k laburistični vladi.

Njegov glavni tekmec Miliband je razpravo začel z napadom na vlado zaradi slabega vodenje javnega zdravstva in jo obtožil, da je javno zdravstvo nazadovalo za pet let. Obljubil je zvišanje minimalne plače na osem funtov na uro ter poudaril, da gre na volitvah za temeljno izbiro - ali bodo gradili državo, ki daje na prvo mesto delovne ljudi, ali pa bodo nadaljevali z vlado, ki ni na njihovi strani.

Nigel Farage, vodja evroskeptične desne stranke Ukip, ki je zmagala na lanskih evropskih volitvah, je kritiziral britansko imigracijsko politiko "odprtih vrat" preko članstva v Evropski uniji. Ponovil je, da je jedro problema priliv priseljencev in da bi morala Velika Britanija njihovo število zmanjšati z izstopom iz EU.

Predsednica Zelenih Natalie Bennett je pozvala k pravičnemu gospodarstvu, v katerem javna sredstva ne bi šla za zasebne dobičke.

Najbolj vroča razprava se je razvila ob vprašanju, ali bi morali v državi pripraviti referendum o izstopu iz EU, ki ga je v primeru vnovične izvolitve obljubil Cameron. Farage je pri tem napadel vodja koalicijskih proevropskih liberalnih demokratov, namestnika premierja Nicka Clegg, naj "pove resnico".

Nicola Sturgeon iz Škotske nacionalne stranke, ki je po lanskem neuspešnem referendumu o neodvisnosti zasedla tudi položaj prve ministrice Škotske, je poudarila, da bo njena stranka zaveznica za progresivno politiko v parlamentu, v katerem nobeni stranki na volitvah ne napovedujejo večine.

Skupaj z Natalie Bennett in Leanne Wood, vodjo valižanske nacionalistične stranke Plaid Cym, je napadla načrte konservativcev, laburistov in liberalnih demokratov o proračunskih rezih. Woodova je pri tem poudarila, da varčevalni ukrepi niso neizogibni, ampak izbira.

Anketa med 1117 ljudmi, ki jo je po soočenju objavila YouGov, je pokazala, da je največ, 28 odstotkov gledalcev dejalo, da jih je najbolj prepričala Nicola Sturgeon, 20 odstotkov Farage. Cameron je najbolj prepričal 18 odstotkov vprašanih, Milliband 15 odstotkov, Clegg pa samo deset odstotkov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste