Slovenija

Agencija za civilno letalstvo kmalu samostojen subjekt

STA
3. 4. 2015, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog novele zakona o letalstvu, v skladu s katerim se bo Javna agencija za civilno letalstvo RS preoblikovala v samostojen subjekt, uvedli pa bodo tudi takse na potnike in tovor. V Aerodromu Ljubljana menijo, da bo to poslabšalo konkurenčnost letalske industrije, v Adrii Airways pa spremembe podpirajo.

STA

Ministrstvo predlagane spremembe, za katere do ponedeljka zbira pripombe, utemeljuje z ugotovitvami Evropske komisije in Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA), da slovenska agencija za civilno letalstvo nima zadostnih zmogljivosti za opravljanje nadzora. EASA ocenjuje, da lahko pride v Sloveniji do težav pri izpolnjevanju evropskih predpisov na področju varnosti civilnega letalstva, kar lahko povzroči varnostna tveganja.

Ker agencija za civilno letalstvo zaradi omejitev v javnem sektorju v obstoječi obliki ne more zagotavljati primernega števila ljudi, da bi opravljali vse predpisane naloge, ministrstvo predlaga njeno preoblikovanje v samostojen in neodvisen subjekt, ki samostojno odloča o potrebnem številu zaposlenih in finančnih virih za učinkovito izvajanje nalog in pristojnosti, pa tudi o višini plač in dodatkih zaposlenih.

V predlogu so predvidene tudi spremembe načina financiranja. Proračunska sredstva, namenjena za delovanje agencije, se bodo na letni ravni bistveno znižala. Agenciji je v proračunu za letos na voljo 1,47 milijona evrov, po spremembi pa se bodo proračunska sredstva letno znižala na 500.000 evrov, je zapisano v predlogu novele, za sprejem katere ministrstvo predlaga nujni postopek.

Agencija bo večji del prihodkov za izvajanje nalog dobila iz drugih virov, in sicer s prihodki iz pristojbin, taksami po potniku in tovoru, ki se s tem predlogom uvajajo kot nov vir financiranja, ter drugimi prihodki. Novi način financiranja je bolj pravičen, saj bodo tako obremenjeni vsi potniki in tovor, in ne le tisti, ki potujejo z letalskimi operaterji s spričevalom, izdanim v Sloveniji, je zapisano v predlogu.

S taksami na potnike in tovor naj bi agencija letos zbrala okoli 1,5 milijona evrov, skupaj pa naj bi imela na voljo 3,2 milijona evrov sredstev. V naslednjih letih se bo letni finančni načrt agencije gibal od 4,7 do 5,1 milijona evrov, s taksami na potnike in tovor pa naj bi zbrali še več kot letos.

V Aerodromu Ljubljana so za STA povedali, da dodatne finančne obremenitve, ki izhajajo iz predloga novele, še poslabšujejo konkurenčnost slovenske letalske industrije, ki da je že zdaj med najbolj obremenjenimi. Nove takse bodo subjekti prenesli na končne uporabnike, to je potnike, so prepričani.

"Varnost letalskega prometa je v splošnem javnem interesu, ne le v interesu potnikov in letalskih ter letaliških podjetij, zato tudi financiranje ne bi smelo sloneti pretežno na njihovih plečih. Agenciji za civilno letalstvo že zdaj plačujemo visoke tarife, samo Aerodrom Ljubljana 350.000 evrov letno, zato dodatne obremenitve niso upravičene," so zapisali.

V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways spremembe glede financiranja agencije, ki so vezane na takse po potniku in tovoru, po drugi strani podpirajo, v kolikor bodo res prispevale k nižji stroškovni obremenitvi letalske industrije.

V obrazložitvi sprememb je namreč zapisano, da bo uvedba novega vira financiranja pozitivno vplivala na vse letalske subjekte, saj naj bi se znižalo plačilo za izvajanje dejavnosti agencije, ukinili pa naj bi tudi nekatere postavke, ki so vezane na plačilo tarife po potniku.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov