Slovenija

Mamica ogroža državo

Svet24
3. 4. 2015, 07.00
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 16.12
Deli članek:

Mamica iz Novega mesta je doživela obisk kar treh državnih organov, ker jo je nekdo prijavil, da naj bi na črno varovala otroke. Inšpektor je v stanovanju, kjer prebivata tudi njena otroka, našel neizpodbitne dokaze: obešalnike, otroški pograd, otroške dežnike in tablo za učenje abecede. Grozijo ji astronomske globe.

Arhiv Svet24

S. Š. iz Novega mesta je nezaposlena mamica dveh otrok. Ko je leta 2012 postala nezaposlena, je želela v družinski proračun prispevati kakšen evro s čuvanjem otrok.

Registrirala je dopolnilno dejavnost in prek spleta oddala oglas, s katerim je želela pritegniti potencialne stranke. A kmalu je ugotovila, da po plačanih davkih in stroških v njenem žepu ostane bolj malo oziroma skoraj nič. Zato je dejavnost prenehala opravljati.

S. Š. lahko doleti tudi do 6000 evrov kazni, ukinejo pa ji lahko tudi socialno podporo.

A 4. februarja se je pri njej oglasil inšpektor Inšpektorata RS za šolstvo in šport. Najprej je mislila, da je prišel k njej, ker je sama na inšpekcijo podala prijavo zoper novomeški vrtec Pedenjped, od koder je zaradi nestrinjanja z njihovim načinom dela izpisala otroka.

A inšpektorja je bolj zanimalo, kaj dela ona. Kot ji je pojasnil, naj bi zoper njo prejeli anonimno prijavo, ugotovili, da ima prijavljeno dejavnost in da se na spletu tudi oglašuje.

Arhiv Svet24

Čeprav je inšpektorju razložila, da dejavnosti ne opravlja več, je ta menil, da dokazi, ki jih je našel v njenem stanovanju, več kot očitno pričajo, da v teh prostorih poteka nezakonito varstvo otrok. V stanovanju, kjer prebivata tudi njena otroka, je našel obešalnike, nameščene na nizki višini, otroške dežnike, veliko igrač, otroški pograd in veliko plakatov, ki so namenjeni izobraževanju otrok.

Arhiv Svet24

Poleg njenega sina je bila v stanovanju tudi hčerka njene prijateljice. Kot nam je pojasnila S. Š., ima njena prijateljica novorojenčka na intenzivnem oddelku porodnišnice v Ljubljani, in ko je pri njem, hčerko pusti pri njej. »Je greh pomagati prijateljici v stiski? Za to, da ji čuvam otroka, ji ničesar ne računam. Pomagamo si, tako kot si pomagajo prijatelji

Vse razlage, ki jih je podala inšpektorju, očitno niso zadostovale. Ta je ugotovil, da je kršila zakon, ker je opravljala dejavnost, za katero ni vpisana oziroma nima priglašenih del, in ker je svojo dejavnost oglaševala, za kar lahko prejme kar 1500 evrov kazni. Po zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja jo lahko doleti tudi do 4500 evrov dodatne kazni, saj je inšpektor ocenil, da je opravljala vzgojno-izobraževalno dejavnost.

Kot nam pove S. Š., je poskušala inšpektorju razložiti, da je tabla z abecedo namenjena njenim otrokom, saj se eden od njiju jeseni prvič odpravlja v šolo, a ji je inšpektor pojasnil, da abecede ne sme učiti, ker za to ni usposobljena.

Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja: "Z globo od 500 do 4500 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki opravlja dejavnost vzgoje in izobraževanja, čeprav ne izpolnjuje pogojev za opravljanje te dejavnosti oziroma ni vpisana v razvid po tem zakonu."

Ker je mamica, ki občasno popazi otroke svojih prijateljev, velika grožnja naši državi, je čez čas prejela še pozdrav s strani inšpekcije za okolje in prostor.

Prijazni šolski inšpektor jih je namreč obvestil, da v svojem stanovanju opravlja dejavnost, za kar nima soglasja sosedov. Na srečo je okoljski inšpektor po njenih pojasnilih postopek ustavil.

Da je mera polna, je svoj lonček pristavil še center za socialno delo. S. Š. namreč prejema socialno pomoč, in če bi res opravljala dejavnost, bi ji to ukinili. Tako je morala na CSD in v izjavi pojasniti nastalo situacijo in našteti imena otrok, ki se občasno nahajajo v njenem stanovanju, vključno s prijatelji njenih otrok, ki se tja pridejo občasno igrat.

Naša država je lani obravnavala več kot 4000 primerov dela na črno, in ko spremljamo primere, kot je pričujoči, se sprašujemo, kako koristno je porabljen čas inšpektorjev in koliko dejanske koristi bo od tega imela naša država.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste