Svet

Obama zahteva, da Iran svoj jedrski program zamrzne

STA / T.C.
3. 3. 2015, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred današnjim govorom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v ameriškem kongresu je ameriški predsednik Barack Obama v pogovoru za Reuters dejal, da mora Iran za dosego končnega dogovora pristati na zamrznitev svojih jedrskih aktivnosti vsaj za desetletje.

Arhiv Svet24

Dodal je tudi, da obstaja možnost, da do dogovora ne bo prišlo, a poudaril, da je dogovor veliko boljša rešitev kot njegove alternative. "Če bodo nanj pristali, bo daleč učinkovitejši pri nadzoru njihovega jedrskega programa, kot bi bila katerakoli naša vojaška akcija ali vojaška akcija Izraela, ter veliko učinkovitejši kot sankcije," je dejal.

Na izjave ameriškega predsednika se je odzval uradni Teheran in ocenil, da so Obamove izjave nesprejemljive.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes v Švici, kjer se je sestal z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, dejal še, da je namen izjav ameriškega predsednika, pridobiti podporo javnosti in nasprotovati propagandi premierja (Netanjahuja) in drugih skrajnih nasprotnikov pogajanj z uporabo nesprejemljivih formulacij. Dodal je še, da "Iran ne bo podlegel pretiranim zahtevam in nelogičnim stališčem druge strani".

Netanjahu bo po pričakovanjih v govoru nasprotoval dogovoru. Obama je ocenil, da se je Netanjahu o Iranu motil že prej, ko je lani nasprotoval začasnemu dogovoru. "Netanjahu je trdil vrsto stvari - da bo slab dogovor, da bo Iran dobil 50 milijard dolarjev pomoči in da ga ne spoštoval."

Nič od tega se ni zgodilo, je dodal. Iran ni razvijal svojega jedrskega programa, v mnogih pogledih pa je storil korak nazaj, je ocenil.

Ameriški predsednik pa ne pričakuje, da bi tovrstne razlike v stališčih med Izraelom in ZDA trajno negativno vplivale na odnose med državama.

Izrael na drugi strani trdi, da je vsak dogovor, po katerem Iran ohranja delujočo jedrsko industrijo, preveč nevaren.

Pristanek Irana na to, da vsaj deset let ne bo razvijal jedrskega programa oziroma da bo pri nekaterih obstoječih elementih šel še korak nazaj in da bodo to lahko preverili, je največ, kar lahko storijo za zagotovitev, da Iran ne bo dobil jedrskega orožja, je še dejal Obama.

"Moja moralna obveza je, da spregovorim o teh nevarnostih, dokler se jim še lahko izognemo," je tako dejal Netanjahu v ponedeljek v govoru na konferenci proizraelskega lobija Ameriško-izraelskega odbora za javne odnose (AIPAC) v Washingtonu.

Ameriška svetovalka na nacionalno varnost Susan Rice je medtem v govoru na tej konferenci pozvala kongres, naj ne zahteva novih sankcij proti Iranu, saj bi to uničilo pogajanja petih stalnih članic VS ZN in Nemčije z Iranom o iranskem jedrskem programu.

Netanjahu bo danes pred obema domovoma ameriškega kongresa govoril na povabilo predsednika predstavniškega doma, republikanca Johna Boehnerja. Ta ga je povabil brez vednosti Bele hiše, ki je bila ogorčena nad kršitvijo diplomatskega protokola. Obama je zavrnil srečanje z Netanjahujem z utemeljitvijo, da so parlamentarne volitve v Izraelu 17. marca preblizu in da noče vplivati nanje.

Zunanja ministra Irana in ZDA Mohamed Džavad Zarif in John Kerry sta medtem v ponedeljek v Montreuxu v Švici začela nov krog pogovorov o iranskem jedrskem programu. Serija pogajanj, ki potekajo med več predstavniki obeh držav naj bi trajala do srede. V četrtek pa je predvideno srečanje šesterice z Iranom na ravni političnih direktorjev.

Iran in skupina šestih velikih sil (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija) želita do 31. marca pripraviti osnutek sporazuma. Končni dogovor naj bi podpisali junija. Zahod v iranskem jedrskem programu vidi težnje Teherana za razvoj jedrskega orožja, vključno z atomsko bombo. Teheran na drugi strani trdi, da je njegov jedrski program miroljuben in hkrati zahteva, da Zahod ukine sankcije proti islamski republiki.

Arhiv Svet24

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov