Svet

Mlad in lep predsedniški kandidat

Luka Tetičkovič
23. 12. 2014, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Za mesto hrvaškega predsednika se potegujejo trije kandidati in kandidatka, med njimi izstopa 25-letni Ivan Vilibor Sinčić, ki se je pri ljudstvu proslavil zaradi aktivizma skupine Živi zid, s katero je preprečeval deložacije dolžnikov bankam.

Facebook

28. decembra bodo južni sosedje glasovali na predsedniških volitvah, izpostavljamo najbolj zanimivega kandidata.

Opisujejo ga kot mladega, lepega, simpatičnega in naravoslovno izobraženega, zaradi česar osvaja srca volivk in volivcev, še preden zares spregovori. A predvolilna soočenja razkrivajo njegovo temnejšo stran. Vprašanju voditelja soočenja na televiziji RTL, kako bi glasoval na morebitnem referendumu za prepoved splava, se je sprva poskušal izogniti, rekoč, da zagovarja vsa živa bitja na Hrvaškem in da so njegova temeljna vprašanja ekonomska, nato pa se je po tem, ko se mu je fizično zaletelo, le izrekel, da na to vprašanje ne more odgovoriti.

To pa ni edino vprašanje, na katero Sinčić nima odgovora. Njegova ideološka podstat je namreč tako šibka, da bi kateri od zlobnih jezikov porekel, da se je izobraževal na spletnem iskalniku Google in pri tem med brskanjem po teorijah zarot ni šel dlje kot tri iskalne strani globoko. Kot svojo osrednjo točko izpostavlja dolžniško suženjstvo, pri čemer tega ne razdela globlje od politične floskule. Razlog za vse hrvaške težave vidi v domači korupciji tajkunov in mednarodnem bančnem sistemu, pri čemer obeh procesov ne analizira, ampak ju predvsem demonizira, hkrati pa ne ponuja alternativnega gospodarskega modela. Napoveduje reformo centralne banke, a ne navaja, kako naj bi jo izvedli. Pri reformi ključnih institucij bi se oprl na tajne službe, ki bi jih usmeril v iskanje kriminalcev, za razliko od zdajšnjega pregona političnih nasprotnikov.

Facebook

Ne glede na ugotovljeno Sinčić nastopa kot resen kandidat. Po nedeljskem soočenju mu ankete Jutarnjega Lista napovedujejo 25-odstotno podporo javnosti.

Svoje politične nasprotnike je na predvolilnem soočenju kljub temu obtožil, da so najemniki in izvajalci tujih interesov, iz te kritike je izvzel le sebe, z besedami, da »ni nikogaršnji privesek«. Kot še eno v vrsti rešitev za Hrvaško vidi lustracijo vseh tistih politikov, ki »so Hrvaško pripeljali na rob bankrota«.

Sinčićeva agenda je tako razmeroma nedefinirana; na deklarativni ravni je sicer naperjena proti neoliberalni ideologiji, a pri tem ne ponuja nobenih konkretnih rešitev, niti ne napoveduje socialističnih ali socialdemokratskih alternativ. Nasprotno, njegova politična retorika je prepojena s hrvaškim nacionalizmom in interesi (hrvaškega) ljudstva, kar je sicer pričakovano, glede na to, da naši južni sosedi vse, kar ideološko spominja na socializem ali komunizem, povezujejo z velikosrbsko agresijo, Slobodanom Miloševićem in skorumpirano tranzicijo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste