Svet

Popolna ekonomska blokada vzhodne Ukrajine

RT/B.K.
27. 11. 2014, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ukrajinske oblasti so začele z izvajanjem ekonomske blokade vzhodne Ukrajine. Zaprli so banke, ugasnili bankomate, prav tako niso veljavne več kreditne kartice. Najhujše posledice čutijo upokojenci, ki ne morejo dvigniti že tako nizkih pokojnin.

Twitter

Kijev tako prekinja ekonomsko zvezo s separatističnimi regijami Doneck in Lugansk. Takšno odločitev je 16. novembra sprejel ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Zamrznjene so bančne storitve, ukinjeni pa vsi socialni transferji.

»Takoj ko bomo ponovno dobili kontrolo [nad vzhodno Ukrajino], bodo izplačani vsi transferji,« je dejal ukrajinski predsednik vlade, Arsenij Jancenjuk.

Edina opcija, ki ostane mnogim, ki so jih sankcije prizadele je, da dvignejo denar v bližnjih mestih, ki so pod kontrolo ukrajinskih oblasti. Tam pa se spopadajo z dolgimi vrstami in praznimi bankomati.

»Ukrajina pravi, da je Donbas njen teritorij. A sem so prišli s tanki namesto, da bi nam izplačali pokojnine. Sem vojni veteran, a že tri mesece nisem dobil izplačane svoje pokojnine.« - Anatolij Vislij

Nekateri prizadeti pa so se lotili problema drugače. 72-letni upokojenec iz Donecka, Vladimir Steščenko bo pravico iskal na sodišču. Obtožbo je, zaradi domnevno nelegalnih ukrepov, vložil proti ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku. Steščenkova odvetnica Tatjana Volkova verjame, da bo sledilo še več podobnih tožb, saj predsednikova uredba ločuje med Ukrajinci glede na to, v katerem delu države živijo. To je po njenem mnenju v neskladju z ukrajinsko ustavo.

Separatistične oblasti na območjih Doneck in Lugansk so ekonomsko izolacijo obsodile, saj naj ne bi bila v skladu s septembrskim mirovnim sporazumom sprejetim v beloruskem Minsku. Vendar Kijev že več tednov obtožuje separatistične oblasti, da se sporazuma tako ali tako ne držijo.

So pa separatistične oblasti medtem že začele izplačevati svoje socialne transferje. Sredstva zanje naj bi večinoma dobile od Rusije, zaenkrat pa izplačujejo socialno pomoč materam samohranilkam, velikim družinam, sirotam in invalidnim otrokom. Pokojnin še ne izplačujejo a naj bi, po besedah sekretarja varnostnega sveta samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksandra Kodakovskega, bile visoko na njihovem prioritetnem seznamu in jih nameravajo začeti izplačevati v roku enega meseca.

Reuters
Sodba bo zelo pomembna za vse posojilojemalce pri avstrijskih bankah, saj bi odločitev lahko veljala tudi v drugih podobnih postopkih.

Na ekonomsko blokado pa se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da ukrajinske oblasti »s svojimi lastnimi rokami prekinjajo povezavo s temi ozemlji.«

Konflikt je primerjal tudi s konfliktom med Rusijo in republiko Čečenijo, ki se je uradno končal pred petimi leti. Izpostavil je dejstvo, da tudi ob najhujših trenutkih Moskva ni ustavila izplačila pokojnin in drugih socialnih transferjev čečenskemu ljudstvu.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste